eur:
390.94
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Répássy: gyerek- és sorozatgyilkosokat engedne ki a kormány

A Fidesz frakcióigazgatója szerint a kormány "olyan bűnelkövetőket fog rászabadítani újra a társadalomra, akik kezéhez számtalan ember vére tapad".

"Elképesztő cinizmus, hogy miközben a kormány minden létező jogi és politikai fegyverét beveti egy olyan törvényesen bejegyzett egyesülettel szemben, amely ez idáig semmilyen jogsértést nem követett el, aközben jelentős mértékben enyhítené a legkegyetlenebb gonosztevőkre kiszabott-kiszabható büntetést" - írta közleményében Répássy Róbert.

A fideszes politikus szerint a kormány olyan bűnelkövetőket fog rászabadítani újra a társadalomra, akik kezéhez számtalan ember vére tapad.

"A Gyurcsány-kormány emberi jogokra hivatkozik, de ezek szerint megfeledkezik a megölt ártatlanok és a tisztességes állampolgárok emberi jogairól, akik féltik családjukat, gyermekeiket" - olvasható a közleményben.

"A kormány tervezett intézkedése következtében ismét köztünk lehetne például az a férfi, aki a budapesti Oktogonnál minden ok nélkül lelőtt négy embert, vagy a balástyai rém, aki öt nőt ölt meg és ásott el, vagy az a férfi is, aki kalapáccsal verte agyon feleségét és két gyermekét" - írta Répássy Róbert.

"A büntetőpolitikának a legnagyobb hibája, ha következetlen: hol megengedőbb, hol pedig szigorúbb. Egyszer és mindenkorra el kellene dönteni, hogy Magyarországon a legsúlyosabb büntetés az életfogytiglani" - mondta a politikus az InfoRádiónak.

Hozzátette: a Fidesz a leghatározottabban tiltakozik a kormány felelőtlen és ostoba ötlete ellen, ami csupán azt bizonyítja, hogy a magyar emberek élete, biztonsága a legkevésbé sem érdekli Gyurcsány Ferencet és kormányát.Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nem tervezi a büntető politika enyhítését - közölte a tárca.

"A napvilágot látott sajtóhírekkel ellentétben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nem tervezi annak a szabálynak a megszüntetését, miszerint a legsúlyosabb bűncselekményt elkövetők szabadságvesztése életük végéig tartson" - írta közleményében a tárca.

A hatályos szabályozás szerint a jogerős ítéletet hozó bíróság az ítéletében rendelkezhet arról, hogy az elítélt az életfogytig tartó szabadságvesztésből nem bocsátható feltételes szabadságra, azaz élete végéig fogvatartásban marad.

"Ez a szabályozás emberi jogi és alkotmányossági szempontból aggályos, mert egyetlen alkalommal sem kerül sor e súlyos döntés felülvizsgálatára" - vélekedik a minisztérium.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium olyan változtatást tervez, hogy e döntést ne az ítélet meghozatalakor mondja ki a bíróság, hanem legalább húsz évi szabadságvesztés letöltését követően, az elítélt által tanúsított magatartásától függően kerüljön az megvizsgálásra, hogy az elítélt szabadon bocsátható-e - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozni kell, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztésből történő feltételes szabadságra bocsátás nem lenne kötelező, az a bíróság gondos, minden körülményt alaposan mérlegelő döntésétől függne, és a bíróság dönthetne úgy, hogy az elítélt még nem bocsátható feltételes szabadságra. Természetesen arra is sor kerülhet, hogy az elítélt élete végéig nem kerül szabadlábra - írta a tárca.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×