eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Miért ünnep Nagyboldogasszony napja

Augusztus 15-e Mária mennybevitele, magyar nevén Nagyboldogasszony, Nagyasszony napja. A szerdai nap egyúttal Magyarország Mária oltalmába ajánlásának emlékünnepe. Tomka Miklós vallásszociológus az InfoRádiónak elmondta: Nagyboldogasszony véletlenül ad ki egy ünnepkört Szent István ünnepével.

Magyarországon Nagyboldogasszony napja kettős ünnep: egyrészt Mária mennybemenetelének, másrészt a magyarok Nagyasszonyának ünnepe - mondta az InfoRádió által megkérdezett vallásszociológus.

Tomka Miklós hozzátette: a nagyasszony megnevezés általános értelemben úrnőt, nagy tiszteletet érdemlő nőt jelentett, ebből lett később az az értelmezés, amely Máriát, Jézus anyját jelenti.

"A katolikus hagyomány szerint Szent István felajánlotta az országot Máriának, Jézus anyjának, miután nem volt olyan utóda, akiben megbízhatott volna, hogy a kereszténységet folytatja" - közölte a vallásszociológus.

Magyarország valószínűleg a világon az első olyan állam, amelyet felajánlottak Máriának - mondta Tomka Miklós.

A keresztények úgy gondolják, hogy a meghaltak nem egyszerűen tovább élnek a túlvilágon, hanem onnan képesek éppúgy segíteni, mint földi életükben. Ezt a földöntúli támogatást kérte Szent István is - fűzte hozzá a vallásszociológus.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×