eur:
390.97
usd:
366.77
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Csak a minisztériumon múlik, mikor szűnik meg matricás díjfizetés

Egy gazdasági és közlekedési minisztériumi rendelet szerint bár kötelező az autópálya matricát a szélvédőre kiragasztani, az ellenőrök mégsem bírságolnak, ha ezt az autós nem teszi meg, ugyanis a bírságról nem szól a rendelet. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. rendszere már felkészült arra, hogy kizárólag elektronikusan, az autók rendszáma alapján ellenőrizze a díjfizetést.

Az autópálya-matrica használatát egy, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiadott rendelet szabályozza, amely szerint a matrica érvényességének feltétele, hogy felragasszák a szélvédőre - mondta az InfoRádiónak az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője.

Winkler-Virág András közölte: az évek óta tartó fejlesztés miatt ma már a rendszám alapján ellenőrzik, hogy az autósok megfizették-e az autópályadíjat, az ellenőrző kamerák tehát nem a matrica meglétét figyelik.

Használják még azonban a vizuális ellenőrzést is, vagyis az ÁAK egyes munkatársai nem elektronikus eszközökkel vizsgálják a díjfizetést, hanem egy-egy lehajtónál vagy pihenőhelynél megnézik a matricát - tette hozzá a szóvivő.

Az autópályakezelő szeretne minél előbb felhagyni a matricás rendszer alkalmazásával, mivel sokan panaszkodnak például arra, hogy nehéz leszedni, vagy nem ragad megfelelően.

Winkler-Virág András elmondta: az ÁAK már felkészült az átállásra, a minisztérium dönt majd arról, hogy megszűnik-e a matricaárusítás.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×