eur:
389.85
usd:
362.91
bux:
68088.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gíró-Szász: "Elfogyott a levegő Gyurcsány Ferenc körül"

Elfogyott a levegő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök körül - mondta Gíró-Szász András politikai elemző, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója a Goldman Sachs londoni befektetési ház elemzésének eredményére utalva. A tanulmány szerint az MSZP-n belül több jel mutat bizonyos reformfáradságra, és a miniszterelnök párton belüli támogatottsága is csökkent.

Az elmúlt egy év politikai történései, kormányzati cselekvései következtében nagyon nagy mértékű népszerűségvesztést könyvelhetnek el a koalíciós pártok - jelentette ki a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Gíró-Szász András az InfoRádióban azt mondta: elsősorban a nagyobbik koalíciós pártnak volt veszítenivalója, az MSZP jelenlegi támogatottsága a törzsbázisra korlátozódik.

A politikai elemző szerint ezzel magyarázható a szocialisták elbizonytalanodása, hiszen attól kell tartaniuk, hogy tovább csökkenhet a támogatottságuk.

"Amennyiben átlépik azt a klasszikus határt, ami a szimpatizánsokat és a törzsbázist elválasztja és utóbbi is amortizálódik, akkor bizony könnyen elképzelhető, hogy ez visszafordíthatatlan folyamattá válik. Ennek az lehet a következménye, hogy az MSZP nagypártból középpárttá válik" - fejtette ki Gíró-Szász András.

"Elfogyott egy kicsit a levegő a miniszterelnök körül. Hogy talál-e magának olyan rést, ahol újabb lélegzetet tud venni, vagy sem, az a jövő kérdése, azonban az egyértelműen érzékelhető, hogy a szocialista párton belüli pozíciói, erőközpontja mindenképpen meggyengült az utóbbi időben" - vélekedett az elemző.

A Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint ennek egyik jeleként, mintegy előremenekülésként is felfogható a kormányátalakítás, Gyurcsány Ferenc ezzel kívánta megelőzni azt, hogy az MSZP nagyobb nyomás alá helyezze.

A Fidesz által kezdeményezett népszavazásról szólva Gíró-Szász András a résztvevők számának jelentőségére is felhívta a figyelmet.

"Ha egy évvel ezelőtt teszik fel ezt a kérdést, akkor azt mondtam volna, hogy egy népszavazásnak morális következménye van, amely elbizonytalaníthatja a kormányt a munka tovább vitelében. Azonban az elmúlt egy évben számtalan olyan dolgot tapasztalhattunk, ami azt mutatta, hogy a morális kényszerek nem működnek Magyarországon" - mondta a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója az InfoRádióban.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×