eur:
390.91
usd:
366.68
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Péterfalvi: éjjel működhetnek a temetői kamerák

Kétmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a rendőrség Kádár János sírjának megrongálása ügyében. Ha lennének térfigyelő kamerák, az segíthetné a rendőrség munkáját, ám a Budapesti Temetkezési Zrt. igazgatója szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ellenzi a kamerák üzemeltetését a köztemetőkben, Péterfalvi Attila viszont cáfolta ezt. Szerinte a zárás után működő kamerák nem sértik az emberek jogokat.

Az adatvédelmi biztos szerint felszerelhetők térfigyelő kamerák a köztemetőkben, de azokat csak zárás után lehet működtetni.

Péterfalvi Attila ezt arra reagálva közölte, hogy a Budapesti Temetkezési Zrt. vezérigazgatója szerint nagyobb biztonságot jelentene, ha térfigyelő kamerákat helyezhetnének el a temetőben, de korábbi felvetésüket az ombudsman kategorikusan elutasította.

Simóka Kálmánné szerint Péterfalvi Attila két éve személyiségi jogokra hivatkozva ellenezte a kamerák felszerelését.

Egész nap ne

Az ombudsman azonban helyesbített: a 24 órás megfigyelést ellenezte.

"Működtethető köztemetőben úgy kamera, amely összeegyezteti a személyiségi jog védelmét és a vagyonvédelmet. Erre szolgálhat megoldásul az a fajta üzemmód, hogy akkor kapcsolják be a kamerákat, amikor a temető területét bezárják" - mondta az InfoRádiónak az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila hozzátette: "Nyilvánvalóan ebben az esetben egy ésszerű ideig a felvételek tárolhatók is, azonban azt, hogy a kamerák pásztázzák a sírokat, és figyeljék, rögzítés nélkül is a sírkertben sétáló, az elhunyt hozzátartozóikhoz kilátogató személyeket, az nem igazolható, és álláspontom szerint nem fogadható el."

Az adatvédelmi biztos szerint a sírkőrongálások megakadályozását, illetve az elkövetők azonosítását segítené, ha a kamerákat a kerítések vonalában és a temetőben található főbb csomópontok mentén helyeznék el.

Így a berendezések csak azoknak a személyeknek a ténykedését rögzítenék, akik jogszerűtlenül tartózkodnak a temetőben.Kétmillió a nyomravezetőnek

A kérdés Kádár János és felesége sírjának meggyalázása kapcsán került ismét előtérbe.

A rendőrség közben tovább folytatja a nyomozást és kétmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a sírt meggyalázók ügyében.

A díjat az kaphatja meg, aki az elkövetőkről olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével a tettesek azonosíthatók, bűnösségük gyanúja megalapozott - fogalmaz a rendőrségi felhívás.

Felvágták a fémkoporsót

Kádár János és feleségének síremlékét szerdán virradóra rongálták meg - mondta el korábban az InfoRádiónak Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Zrt. vezérigazgatója.

Csütörtök reggelre az orvosszakértői vizsgálat kiderítette: nem pusztán Kádár János feleségének urnája tűnt el, hanem az MSZMP egykori első titkárának csontjait - többek között koponyáját is - elvitték az elkövetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×