eur:
389.83
usd:
362.89
bux:
68090.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megszűnik az Õrségi Nemzeti Park

Takarékossági okokból január elsejétől megszűnik az öt éve alapított Õrségi Nemzeti Park. A környezetvédelmi tárca hatékonyabb működést és az adminisztrációs költségek csökkenését várja a lépéstől.

A védett területek nagysága ugyan nem csökken, de a 2002-ben az Õrségi Tájvédelmi Körzetből létrehozott nemzeti park függetlensége megszűnik.

Az igazgatóság munkáját a Balaton-felvidéki és a Fertő-Hansági Nemzeti Park veszi át, az alkalmazottak valószínűleg tovább dolgozhatnak.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hatékonyabb működést és több milliós megtakarítást vár a lépéstől.

A tárca szóvivője, R. Bakonyi Ágnes szerint a döntés előtt megvizsgálták a várható következményeket, és arra jutottak, hogy az átszervezés nem ront a természetmegőrzés színvonalán, sőt, a tapasztalatok cseréje javíthatja is azt.

Az őrségi területek a Balatoni Nemzeti Parkhoz csatolásával az ökoturizmus fellendülését kívánják elérni.

A Magyar Természetvédők Szövetsége azonban aggódik. Képviselői szerint az utóbbi években történt átszervezések a környezet- és természetvédelem intézményrendszerben, valamint a pénzügyi megszorítások megingatták a nemzeti parkok helyzetét.

Úgy tudják, a megmaradó kilenc park esetében a korábbi száz fős után újabb hasonló mértékű leépítést terveznek, és tovább csökken a költségvetési támogatás összege is.

Álláspontjuk szerint ezek a lépések ellehetetlenítenék a parkokban folyó munkát: a szűkös erőforrások miatt az igazgatóságoknak főleg a gazdálkodásra kell majd összpontosítaniuk.

Az Õrségi Nemzeti Park egyébként uniós pályázati pénzekből is gazdálkodhatott, a területén a többi között erdei iskolát, tanösvényeket létesítettek.

Program indult a Rába folyó holtágainak megőrzése érdekében, valamint a park területén fekvő negyvennégy település kulturális értékeinek felkutatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jön ma, emelkednek a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jön ma, emelkednek a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×