eur:
389.85
usd:
362.91
bux:
68088.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jövőre sem dőzsölhetnek a városok és falvak

A költségvetés tervezete szerint 4,3 százalékkal kapnak több pénzt az önkormányzatok a költségvetésből, mint idén - közölte önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Lamperth Mónika szerint nem lesz kevesebb pénze az önkormányzatoknak, hiszen az uniós forrásokkal együtt nagyjából 8 százalékos növekedés várható.

Az önkormányzatok 46,4 milliárddal, azaz 4,3 százalékkal kapnak többet a költségvetésből jövőre, ezt növeli a tervezett 141 milliárdos uniós pénz és a 110 milliárdos hazai fejlesztési forrás - közölte az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Lamperth Mónika szerint nem lehet forráscsökkenésről beszélni, mivel az uniós pénzek következtében 8 százalékos emelkedés várható. A kormány jövőre 6,2 százalékos inflációval számol.

"Az emelkedésben a metróberuházás is benne van, de még így is több. Meg kell keresni azokat a szerkezetátalakító lépéseket, amelyek a megfelelő megtakarítást eredményezik. Kötelező feladatok ellátásához a lehető legigazságosabban próbálja a pénzt kiosztani" - fogalmazott a büdzséről a miniszter.

Arra a megismételt kérdésre, hogy reálértéken csökken-e a támogatás, Lamperth Mónika azt mondta: a számok megfelelnek a valóságnak.

A miniszter hozzátette: az uniós forrásokhoz szükséges önerő kiegészítés előirányzata valamivel több mint 10 milliárd forint, de ez nyitott előirányzat. Lamperth Mónika szerint eddig is, és ezután is kedvezően bírálják el az arra érdemes pályázatokat.

A kistérségek is csak fokozatosan kapnak többet

Az InfoRádió felvetésére, hogy ha jól járnak a kistérségi társulások, akkor miért csak alig érezhetően emelkedik a támogatás, Lamperth Mónika azt mondta: fokozatosan növekvő összegről van szó. Jövőre nyolccal több kistérségi társulás lesz, a támogatás 2,9 milliárd forinttal nő.

"Hétmilliárdról indult a támogatás. A konvergenciaprogram a megtakarítás igényét tartalmazza, ez vonatkozik az önkormányzati szférára is" - jelentette ki a tárcavezető.

Új elem a finanszírozásban, hogy az önkormányzatoknak nem kell jövőre államháztartási tartalékot képezni, jobban érvényesül a feladatarányos finanszírozás. Január elsejétől indul a regionális operatív program, amely 7 év alatt 1620 milliárd hazai fejlesztési forrást jelent a régióknak.

{{keretes_cim}}

A Fidesz szerint a kormány tudatosan, a megyei fejlesztési tanácsok kárára akarja előnyben részesíteni a regionális fejlesztési tanácsokat, amelyekben a végrehajtó hatalom képviselői vannak többségben.

Kovács Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy vélte: önkormányzati alapjogok sérülnek, ha a helyhatóságok nem kapnak elég pénzt a közszolgáltatásokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×