Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Földalatti mozgójárda, sínek feletti épületek, készül a kormányzati negyed terve

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nyugati pályaudvar környéke, a Déli pályaudvar környezete vagy a Lánymányosi hídtól délre eső pesti Duna-parton lesz az új kormányzati központ - derült ki az elhelyezésre kiírt pályázat első eredményhirdetésén.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság a pályázó 27-ből három helyszínt választott ki a kormányzati negyed elhelyezésére - jelentette be Zelles Sándor, a szervezet igazgatója.

Zelles Sándor hozzátette, hogy a kormány még ebben a hónapban dönt a végső helyszínről, és körülbelül egy év múlva elkezdődhet az építkezés.

Az eredmény szerint a pályázat győztese egyelőre valószínűsíthetően a MÁV, hiszen a három lehetséges helyszínből kettő az állami cég területén van.

A Nyugati pályaudvar és környékére vonatkozó terveket a VI. kerület és a MÁV adta be közösen. Az elképzelés szerint a Ferdinánd hídtól a Dózsa György útig terjedő, mintegy 40 hektáros területet a vasúti vágányok felett befednék, és a födémre épülne a központ.

Verók Sándor, VI. kerületi polgármester az InfoRádiónak elmondta, hogy a tervek között szerepel egy föld alatti alagútban futó mozgójárda, amelyen a


A kormánynegyed legesélyesebb helyszíne: a Nyugati Pályaudvar mögötti rész (2006.11.08.) (képgaléria)

Parlament és a minisztériumok között közlekedhetnének a képviselők és a  köztisztviselők.

A projekt mögött egyelőre nincs gazdasági befektetőcsoport.

A Déli pályaudvar szintén állami tulajdonban lévő területén a vágányokat hasonló módon fednék le és építenék be, mint a Nyugatinál.

Ennek a projektnek a terveit a Sedesa spanyol ingatlanfejlesztő vállalat finanszírozta.

Pólya Antal, a cég magyarországi vezetője az InfoRádióval közölte, hogy a helyszín kiválasztása esetén annyi előnyük lenne a kiírandó ingatlanfejlesztési pályázaton, hogy már jól ismerik a terepet.

A cég együttműködési kapcsolatban áll a szintén spanyol Fadesa Group-pal, amely a jövőben csepeli szigetcsúcs területén építkezik.

A Lágymányosi hídtól délre eső ferencvárosi Duna-parton jelenleg a Questor és a Gropius ingatlanfejlesztő csoport készíti elő a Duna City projektet.

Gulyás-Kovács Gergely, a Duna City Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy a projekt egyik lehetséges megvalósítása a kormányzati negyed, ha esetleg nem nyernének, akkor folytatnák az eredeti tervek szerinti városrész építését.