eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tüntetés - "A kormány szembeköpte az országot" - képgaléria

Petícióban szólítják fel lemondásra a Kossuth téri tüntetők a kormányt. Sólyom Lászlót arra kérik: ha a kormány nem mond le, éljen köztársasági elnöki jogával, oszlassa fel a parlamentet és írjon ki új választásokat. A közfelkiáltással elfogadott petíciót az Országgyűlésnek, a parlamenti pártoknak és a köztársasági elnöknek is eljuttatják.

A petícióban a Parlament előtt tüntetők leszögezik: semmilyen párt, vagy szervezet nem kérte őket a demonstrációra.

A tüntetők szerint a legutóbbi választásokkor közérdekű adatokat titkolt el a miniszterelnök, így csalással került hatalomra.

Takács András, a tüntetők szónoka úgy fogalmazott: a választások előtt a miniszterelnök-jelölt tudatosan, előre megfontolt szándékkal, aljas hatalmi érdekből titkolta el a közérdekű adatokat.
A szónok idézte az alkotmányt, amely kimondja, hogy a társadalom egyetlen szervezete, egyetlen állami intézmény vagy polgár tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy birtoklására.

Az ilyen törekvésekkel szemben pedig törvényes úton mindenki jogosult, egyben köteles fellépni törvényes úton.


Folytatódott a kormányellenes tüntetés a Kossuth téren
(Fotók: Herczeg Zsolt) (képgaléria)

Egy tüntető - Kalmár László, a Polgári Szalon Polgári Kör tagja - bejelentette: a költségvetéssel kapcsolatban magánemberként feljelentést tesz az ügyészségen Gyurcsány Ferenc ellen hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

Nagy László ügyvéd, aki illegitimnek nevezte a kormányt, felszólította a Fidesz és a KDNP képviselőit: adják vissza mandátumaikat, és így kényszerítsenek ki új választásokat.

A tüntetők egy második petíciót is elfogadtak. Az új dokumentumot a Nemzeti Szövetség fogalmazta meg, és a szervezet vezetője, Fáber Károly olvasta fel.

A dokumentum egy nyílt levél, amelyet Sólyom László köztársasági elnöknek címeztek.

Ebben a dokumentumban is arra kérik az államfőt: kezdeményezze a kormány felmentését, és írjon ki új, rendkívüli parlamenti választásokat.
Azt is kérik, hogy az állam jelenlegi irányítói a jövőben semmilyen állami funkciót ne tölthessenek be. Fáber Károly közölte: addig maradnak a Kossuth téren, amíg követeléseiket nem teljesítik.

Wittner Mária '56-os halálraítélt, az Országgyűlés fideszes képviselője szerint a kormánynak le kell mondania, mert "szembeköpte az országot".

A tüntetők azt tervezik, hogy a Magyar Rádióban is beolvastatják petícióikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×