eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Fel lehet mondani a Combino-szerződést, de nem érdemes

A főváros bármikor felmondhatja a Combino-szerződést, de nem éri meg. Legalábbis ezt a következtetést vonta le az InfoRádió a szerződés magyar nyelvű változatából. Felmondás esetén ugyanis ki kell fizetni a már Budapestre szállított villamosokat.

Az InfoRádió által megtekintett magyar nyelvű Combino-szerződés szerint négy okból lehet felmondani a szállítást: mulasztás, fizetésképtelenség, típusengedély hiánya miatt, vagy a vevő saját kívánságára.

Mivel a Combino rendelkezik típusengedéllyel, fizetésképes mindkét fél, és a mulasztásokat is orvosolta a szállító, így csak az utolsó lehetőség áll fenn: a BKV saját kívánságára bármikor felmondhatja a megállapodást.

Csakhogy a szerződés megtekintett változata szerint az ilyen jellegű felmondás esetén ki kell fizetni a Budapesten levő, és a rákövetkező 28 napon belül leszállított villamosokat, illetve a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat. Ez pedig szakértők szerint már nem éri meg a fővárosnak.

Fidesz: Demszky nem volt képben

Szálka Miklós, a BKV felügyelő bizottságának Fidesz által delegált tagja szerint Demszky Gábor "nem volt képben", mikor azt mondta, hogy még egyszer öt percre leáll egy Combino, akkor a villamosokat visszaküldi Bécsbe.

A szerződésből ugyanis az következik, hogy ilyen helyzetben nem éri meg lemondani a maradék Combinót, pályázatot hirdetni egy új villamosra, újra átépíteni a pályákat, és kivárni a szállítást.

Az egyetlen, amit a főváros tehet: ki kell "gyötörni" a jó teljesítést és "bekasszírozni" az esetleges kártalanítást.

Az InfoRádió által megtekintett szerződés egyébként definiálja azt is, hogy mi számít üzemképtelenségnek. E szerint - a Budapestre érkezett villamosok számának arányában - például kilenc villamosból legalább hétnek, húszból legalább 18-nak, vagy negyvenből legalább 36-nak járnia kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×