eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az MSZP szerint "van politikai felelősség" villamosügyben

"Ebben a pillanatban illetlenség lenne a személyes felelősség felvetése" - vélte az MSZP budapesti elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában a Combino-villamosok botránya kapcsán. Molnár Gyula úgy fogalmazott: az elmúlt években az MSZP kicsit több konfliktust vállalt, mint koalíciós partnere, ezért ebben a helyzetben kicsit hátrébb húzódik.

A Combino-villamosok körüli botrányban "valószínűleg van politikai felelősség" - mondta az MSZP budapesti elnöke az InfoRádióban. Molnár Gyula szerint annak, hogy a szocialista párt egyelőre nem szólalt meg az ügyben az lehet az egyik oka, hogy Demszky Gábor a koalíció közös főpolgármester-jelöltje.

"Nagyon sok mindenhez másképp nyúltunk volna hozzá, de ebben a pillanatban illetlenség lenne a személyes felelősség felvetése. Az elmúlt években az MSZP kicsit több konfliktust vállalt, mint koalíciós partnerünk, ezért ebben a helyzetben kicsit hátrébb húzódik az MSZP" - fogalmazott a párt fővárosi elnöke.

"Nem lenne illendő részemről a személyes felelősség felvetése"

Molnár Gyula szerint augusztus közepéig kezelni kell a kialakult problémát, mert addigra megkezdődik az igazi városi élet és az önkormányzati kampány. "Ha nem sikerül, akkor ebből olyan vita lesz, amit az emberek be fognak húzni a koalíciónak" - mondta a szocialista politikus.

Az MSZP budapesti elnöke egyetért Demszky Gáborral abban, hogy a kialakult helyzetben meg kell állni egy pillanatra, nehogy még nagyobb kárt okozzanak. "Nem lenne illendő az én helyemből, ha bármilyen módon személyes felelősséget vetnék fel" - tette hozzá Molnár Gyula, utalva arra, hogy amennyiben a koalíció nem Demszky Gábort választja közös jelöltnek, az MSZP színeiben ő indult volna a főpolgármester posztért.

Van politikai felelősség is

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a BKV vezetőjének ki kell állnia a nyilvánosság elé és megjelölni a szakmai felelőst. "A politikai felelősség kényesebb és a mai magyar közéletben könnyebben szétkenhető" - fogalmazott Molnár Gyula, aki azonban úgy vélte: a villamosok körüli botrányban (így például a légkondicionáló egységek kihagyásában) "van politikai felelősség is", elsősorban a beszerzés körül.

Demszky Gábor koalíciós főpolgármester-jelöltségéről szólva Molnár Gyula kijelentette: "ebben a csőben visszafelé nem lehet menni, ha a villamosok ügye így megy tovább, akkor adott esetben közösen szenvedjük el a következményeit. De nincs visszaút".

Csak közös jelölttel sikerülhet

Az MSZP fővárosi elnöke szerint ez elsősorban azért van így, mert ha Demszky Gáborral szemben indulna egy szocialista és "egy függetlennek tűnő, de a jobboldal által támogatott" jelölt, akkor könnyen lehet, hogy utóbbi futna be. "Ha egy erős szocialista jelölt felállna, az azt jelentené, hogy nem a koalíció adná a főpolgármestert" - vélekedett Molnár Gyula.

A szocialista politikus ugyanakkor elismerte, hogy a fővárosban kialakult egy olyan választói attitűd, amely pártoktól függetlenül a jelenlegi városvezetés ellen szavaz.

"Ennek ellenére van egy kiszámítható, stabil többség. Mindennek ellenére, ami a közelmúltban történt és vélhetően történik még, ma arra számítunk, hogy ugyan a jelenleg mértnél kisebb előnnyel, de a főpolgármester-jelöltek versenyében Demszky Gábor komoly esélyes" - vélekedett Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×