eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin

Debreceni gyerekverés - az alpolgármesternek kételyei vannak

Kételkedésének adott hangot az InfoRádióban Debrecen alpolgármestere a "gyerekverés-ügyben".

A Bocskai Általános Iskola vizsgálata szerint a diákok csak imitálták az országos visszhangot kiváltott brutális verekedést.

Az érintett osztály közösségi életét is vizsgálták pszichológusok, akik azt állapították meg, hogy korábban nem történt ilyen súlyos eset, és ez sem volt feltétlenül olyan súlyos, mint ahogy az napvilágra került. A szakértők imitációnak minősítették a bántalmazást - mondta az InfoRádiónak Debrecen oktatásért felelős alpolgármestere.

Az igazgatónak jelentenie kellett volna rögtön az esetet

Halász D. János szerint az önkormányzat vizsgálata megállapította azt is, hogy az iskolaigazgató az eset kapcsán egy dolog kivételével helyesen járt el.

Egyedül azért marasztalható el az intézményvezető, mert nem jelentette azonnal az önkormányzat felé az esetet. Az igazgató ezt azzal indokolta, hogy akkor még nem tartotta olyan fajsúlyúnak az ügyet - mutatott rá az alpolgármester.

Életszerű, hogy brutális bántalmazást játszottak?

Arra a kérdésre, hogy életszerűnek tartja-e azt a szituációt, hogy egy gyerek kamera előtt eljátssza az áldozatot, utána pedig azt állítja, hogy megverték, Halász D. János azt mondta: 22 éves pedagógusi gyakorlata alatt ilyesmi nem fordult elő.

Elég nehéz feltételezni egy ilyen helyzetet, de a mai világban a gyerekek a számítógépes játékokban, filmekben láthatnak olyat, amit utána eljátszanak - vélekedett az alpolgármester, hangsúlyozva, hogy ő maga nem is vehet részt a vizsgálatban, így nem tudja megítélni az esetet.

Halász D. János hozzátette: ő maga nagyon nehezen tud magyarázatot adni arra, hogy ha csak játék volt, akkor miért állítja a gyerek, ahogy tényleg megverték, hiszen nem tudja megítélni, hogy a meghallgatás környezete minden szempontból alkalmas volt-e arra, hogy a gyerek nyitott körülmények között mondja el, mi történt.

Van jogorvoslati lehetőség, a szülők benyújthatnak felülvizsgálati kérelmet - hangsúlyozta az alpolgármester.

Ha nem tudunk róla, nem fáj?

Halász D. János már korábban közölte, hogy az iskolai mobiltelefon használatról állásfoglalást kértek az ombudsmantól.

Arra a felvetésre, hogy ha megszigorítják a mobiltelefonok iskolai használatát, akkor esetleg az ilyen esetekre sem derülhet majd fény a jövőben, az alpolgármester csak annyit válaszolt: a telefonhasználat mindenféleképpen szabályozásra vár, hiszen a mobilok gyakran megzavarják az órát.

Izgalmas, ha kívülről látjuk magunkat

Az ember ritkán látja magát kívülről, így izgalmas, ha egy felvétel segítségével ezt megteheti - mondta az InfoRádiónak Adrigán Erzsébet gyermekpszichológus, hozzátéve, hogy maga az amatőr filmkészítés is egyre inkább bevonul a gyerekek világába, például már a számítógépes játékokon keresztül is.

A debreceni ügy részleteit nem ismerő pszichológus szerint a gyermekek játékai természetes módon tartalmaznak agressziót, de ha a játék túl valósághű, esetleg valóban fájdalmat is okoz, az már nem játék, hanem szadizmus.

A gyerekek nagyon sokszor azt játsszák, amit az előző este a tévében láttak és érthetetlen vagy ijesztő volt számukra. Ilyenkor azonban nem okoznak fájdalmat egymásnak - vélekedett Adrigán Erzsébet, hozzátéve, hogy ha a szerepjátékokban valaki mindig ugyanabban a rossz szerepben van, az jelent valamit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×