Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kevesebb lett a kutyapiszok?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Főpolgármesteri Hivatal adatai szerint 15 százalékkal csökkent tavaly a kutyapiszok mennyisége a közterületeken a 300 millió forintos kampány hatására. Kerületi adatokból azonban mást mutatnak. A mérési módszer körül is sok a bizonytalanság.

Demszky Gábor főpolgármester szerint sikeres volt a 300 millió forintos kutyapiszok elleni kampány; az ürülék 15 százalékát ugyanis eltakarítják a gazdák.

Ez naponta több tonnát jelent. A 400 ezer budapesti kutya ugyanis napi 40 tonna ürüléket "termel".

Az InfoRádió megkérdezte az illetékes főpolgármester-helyettest. Szolnoky Andrea azt mondta: a kukákban összegyűlt kutyapiszok mennyiségéből következtettek a 15 százalékos csökkenésre.

Arra számítanak, hogy jövőre már a kutypiszok 50 százalékát távolítják el a gazdák.

Az InfoRádió kérdésére a terézvárosi illetékesek azt mondták: havonta 8-10 köbmétert, azaz 1 tonna ürüléket szállítanak el a gyűjtőkből.

Ez naponta 33-35 kilogrammot jelent, azaz ha ezt a számot beszorozzuk a belvárosi kerületek számával, csak 250 kilogramm jön ki. Ez pedig a "termelt" 40 tonnának még az 1 százalékát sem teszi ki.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke erre azt mondta: a 15 százalékos adat úgy jött ki, hogy beszorozták a több tucat takarítógép kapacitását és a megtisztított utak felületét.