Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szolgáltatói közigazgatást akar a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány még a választás előtt kidolgozza a közigazgatás reformjáról szóló elképzeléseit, a következő kabinetnek csak a bevezetés lesz a dolga - jelentette be a kormányfő. A Fidesz szerint a kabinet scak ígérget, miközben egyre többet költ a közigazgatásra.

A kormányfő arról is beszélt, hogy csökkenteni kell az igazgatási kar átpolitizáltságát és erősíteni kell a teljesítményelvűséget, valamint a szolgáltatásközpontúságot.

A rendszerváltozás óta eltelt időszak legátfogóbb és legmélyebb államreformjának akar utat nyitni a kabinet - mondta.

Gyurcsány Ferenc közölte: továbbra is ellenzi a közigazgatásban dolgozók számának jelentős csökkentését.

A miniszterelnök a parlamenti választásokkal összefüggésben pártsemlegességre kérte a területen dolgozókat. Hozzátette: a kormány nem a választásokig, hanem az új kabinet hivatalba állásáig végzi a munkáját.

Továbbra is az emberek számára fontos kérdésekkel kell foglalkozni - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc felszólította az államtitkári értekezlet résztvevőit, hogy minden olyan vezetői magatartást akadályozzanak meg, amely esetleg a lojalitás feltételévé a pártpolitikai beállítottságot teszi.

Az ellenzéki Fidesz szerint a kormány négy éve ígérgeti a kisebb, olcsóbb államigazgatást, ám az elmúlt években a létszám több ezer fővel nőtt. Halász János, a frakció szóvivője szerint a "luxusbaloldal kormányában" 50 százalékkal több állami vezető dolgozik, mint amennyi az Orbán-kormányban volt.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a Gyurcsány-kormány kétszer annyit költ az állami vezetőkre, mint az Orbán Viktor vezette kabinet. Halász János úgy vélte: "eddig soha nem látott mértékben" költ a kormány közpénzt sikerpropagandára és kormányzati luxuskiadásokra.