eur:
391.06
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Mit üzen az új elnök első beszéde? Csizmadia Ervin, Inforádió, Aréna

2024.02.26. 19:47
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta.

Sulyok Tamás, az új köztársasági elnök megválasztása utáni első beszéde élőben az Arénában, és azonnali elemzés Csizmadia Ervintől.
Mit mutat meg az elnöki lemondás és az új elnök megválasztásának sebessége kormánytöbbségről? És mit az ellenzékről? Milyen elnöki felfogás várható az Alkotmánybíróság leköszönő elnökétől a beszéd alapján?
Mire utalt Sulyok Tamás megválasztott elnök azzal , hogy Nyugat Európában a jogállamiság eszménye inkább bálvány? Mit jelent az álala elmondott Deák Ferenc-idézet a mai Európában?
Mire utal a tartalomgyártók és az ellenzéki pártok tüntetései közötti különbség - pl. létszámban, üzenetekben? Az önkormányzati választásra mit jósol az ellenzék megosztottsága, azaz, hogy önálló főpolgármester-jelölteket állítanak? Beáll-e végül minden ellenzéki párt Karácsony Gergely mögé? Félreteszi-e a Momentum és a DK az egymással folytatott vitáját?
EP-választás jön. Melyek Európa sorskérdései, és kapunk-e ezekre választ a kampányban? Vajon átalakul-e amerikai mintára az összes nyugat európai demokrácia, ahol látszólag a közvélemény teljes megosztottságára épülnek a politikai bázisok? Az hogy nincs az oldalak között párbeszéd, az egy terjedő gyakorlat?

A német agrárminiszter németországi török, a brit miniszterelnök indiai származású, Hollandiában viszont egy rad bevándorlásellenes párt kapta a legtöbb szavazatot. Ezek a tények mire utalnak?-Mit tud a politikatudomány kezdeni a második harmadik generációs bevándorló állampolgárokkal, akik nem feltétlenül az államhoz kötődnek?

Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az Inforádió Aréna c. műsorában 2024.02.26-án. A műsorvezető Exterde Tibor. Podcast.

×
×
×