eur:
390.11
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Két év háború: Ez az ukránok Sztálingrádja? Resperger István, Inforádió, Aréna

2024.02.24. 12:00
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta.

Második éve tart a háború, Oroszország agressziója Ukrajnában. Változtak-e felek stratégiai céljai, vagy nem? Odessza kikötője szerepel-e a mindenképpen elfoglalandó orosz célpontok között? Kell-e ehhez külön orosz mozgósítás?
Miért az ukrán hadiipari cégeket támadják az oroszok? Kifogy-e a lőszerből Ukrajna? Hány millió lőszere van Oroszországnak? Kimerül-e az orosz lőszerkészlet is? Miért tévedett a nyugati elemzés abban, hogy az orosz hadsereg erős, és a gazdaság gyenge? Pont fordítva van?
A kifulladt ukrán támadás után most újra az oroszok kezébe került a stratégiai kezdeményezés? Az orosz hadiképességek fejlődésében a nyugati eszközökkel való harc hozott-e technológiai, szemléletbeli változást? Mennyi tartaléka maradt és milyen utánpótlása van a háborúzó feleknek? Miért jelent ma is hatalmas előnyt a nyugati felderítő rendszerek használata a lőszerhiánnyal küzdő ukrán hadseregnek?
Elérkeztünk-e a kulminációs ponthoz, vagy két év után csak a háború felénél vagyunk? Mit jelent a kulminációs pont egy háborúban? Ez elvezethet a tűzszünethez? Milyen harctéri, vagy világpolitikai esemény alapozhatná meg a fegyvernyugvást? Mi múlhat az amerikai elnökválasztáson a háború szempontjából?
Mi lehet a garancia arra, hogy Oroszország egy idő után nem indít újabb támadást? A finn és a svéd Nato csatlakozás csökkenti-e egy újabb orosz agresszió esélyét? Hol húzódhat majd az új orosz-ukrán határ? Mi az orosz terv, és mi a nyugati elképzelés?

Resperger István ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója az Inforádió Aréna c. műsorában 2024.02.23-án. A műsorvezető Exterde Tibor. Podcast.

×
×
×