eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újra Donald Trump? Republikánus elnökjelölt, majd újra elnök? Magyarics Tamás, Inforádió, Aréna

2024.01.24. 17:40
A műsor támogatója a Hold - nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta.

Eldöntötte-e a republikánus párti előválasztást, hogy Donald Trump Iowa után New Hampsire-ben is fölényes győzelmet aratott, és már csak egy ellenfele maradt? Volt-e már példa hasonló kettős győzelemre ellenzékből induló jelöltnél? Volt-e már olyan amerikai elnök, aki egy elvesztett választási ciklus után újra győzni tudott, és másodszor is elnökké választották? Az amerikai alkotmányban egy személynek korlátul szabott max. két ciklus megszakítással is érvényes, vagy folyamatosan?

Mit profitálhat a Trump-kampány abból, ha hamar eldől a republikánus verseny? Fel tudja-e zárkóztatni a korábbi elnök a teljes republikánus tábort, és annak minden anyagi támogatóját maga mögé? Ki lehet az alelnökjelöltje, és meddig kell döntenie ebben? Mennyire számít, hogy a visszalépő floridai kormányzó, Ron De Santis a volt elnök támogatására szólította fel híveit?

Az ellene folyó számos jogi eljárás árt vagy használ a sokat támadott volt elnök új kampányának? Melyek Donald Trump legfontosabb kampánytémái a demokratákkal vívott politikai harcban? Mennyire fontos a bevándorlás kérdése? Mennyire fontos a belföldi gazdaság helyzete, és milyen állapotban van az USA gazdasága a választók szerint? Kit látnak az amerikai választók kompetensebbnek a gazdaság területén? Szerepel-e a kampány jelen fázisában a külpolitika? Mennyit segít Trumpnak a saját közösségi médiaplatformja? Tudja-e használni a többi közösségi médiafelületet, amelyekről korábban kitiltották? Van-e ötletük a demokratáknak új alelnök-jelöltre, vagy marad a népszerűtlen elnök és népszerűtlen alelnöke a jelölt?

Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzor emeritusa az Inforádió Aréna című műsorában 2024.01.24-én. Podcast.

×
×
×