eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mire épül a kormány gazdasági növekedési terve 2024-ben? Nagy Márton, Inforádió, Aréna

2024.01.16. 18:54
A műsor támogatója a Hold - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta.

Mire épül a kormány terve a 4%-os gazdasági növekedésről? Hogyan lehet megtartani ezzel egyidejűleg a költségvetés egyensúlyát?
Miért jött létre 2024. január 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztérium? Hogyan teljesültek a kormány 2023-as gazdasági vállalásai az inflációt, a reálbéreket és a gazdasági növekedést illetően? Bekövetkezett-e a várt fordulat?
Mit vár a kormány 2024-re? Elérhető-e, hogy akár 4 százalékkal bővüljön idén a GDP? Milyen lépéseket kell tenni a 4 százalékos cél eléréséhez?

Egyensúly vagy növekedés? Feláldozza-e kabinet a növekedés oltárán feláldozza a költségvetési egyensúlyt? Mennyire fontos a hiány alakulása és a fiskális prudencia?
A 2023-as költségvetés, amelyet a kormány többször is módosított, GDP-arányosan akár 6 százalék felett is lehet. 2024-ben is hasonló gyakorlat várható? Mitől fog helyreállni a várva várt egyensúly?
Be kell-e továbbra is szállni a beruházás-támogatási versenybe, különben lemaradunk az EU-n belül, vagy a kormány mégis az egyensúly mellett teszi le a voksát? Hogyan egyeztethető össze a nagyobb uniós költségvetési fegyelem azzal a versenykörnyezettel, ami a világban folyik?

Mi „a magasnyomású gazdaságpolitika” lényege, és miért tartja ezt követendőnek a nemzetgazdasági miniszter? Vezethet-e ez magas inflációhoz és magasabb költségvetési hiányhoz, vagy megcáfolhatóak ezek a félelmek?
Az akkumulátorgyárak betelepítése hazánk összeszerelő-üzem jellegét erősíti, vagy kaphat ebből többlet-növekedést és magasabb hozzáadott értéket is a magyar gazdaság?
Mi a kormány véleménye a jegybank óvatos kamatcsökkentő politikájáról, különösen a decemberi 5,5 százalékos infláció jegyében? Fontosnak tartja-e, hogy a kormány továbbra is beleálljon a gazdaságpolitikai vitákba, és több fórumon is kifejtse az álláspontját?

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Inforádió Aréna c. műsorában 2024.01.16-án. A riporter Exterde Tibor. Podcast.

×
×
×