eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mi alakítja a világot 2024-ben? Tálas Péter, Inforádió, Aréna

2023.12.29. 17:30
Mi várható a világpolitikában 2024-ben? Melyik régiókat, milyen eseményeket kell figyelnünk? Mit jelent az, hogy világrend-váltás zajlik a világban? Milyen keretrendszerben érdemes figyelni, értelmezni az eseményeket? Hogyan változnak a nagyhatalmak hatalmi képességei? Maradhat-e betöltetlen egy hatalmi vákum? Mi a demográfia szerepe a nagyhatalmak képességeinek változásában? Mi a szerepe a gazdasági tényezőknek, és hogyan függ ez össze a katonai képességekkel? Milyen szerepe lehet a diplomáciai képességeknek?

Mi a legfontosabb? Az orosz-ukrán háború kimenetele? Az izraeli háború? Az amerikai elnökválasztás? Hozhat-e változást az Egyesült Államok stratégiai céljaiban a választás? Mennyi az elnök szerepe, és mennyi az apparátusé az amerikai kormányzatban? Hogyan tudta a tranzakcionalista Trump-kormányzat elérni a közel-keleti áttörést és az Ábrahám-megállapodások létrejöttét? Mi adja az Egyesült Államok erejét és vonzerejét a poszthegemoniális korszakban is?

Mit mutat meg a világhatalmak erejéről az, hogy ki a világ országainak első számú kereskedelmi partnere? Hogy vette át ezt a szerepet Washingtontól Peking?

Mit ad hozzá a szövetségesi rendszer egy-egy ország hatóképességéhez, és miben vezet a szövetségesi hálózatával az Egyesült Államok Kína és Oroszország előtt is? Hogyan gyöngült meg a posztszovjet térségben Oroszország hegemóniája, és hogyan erodálja ezt tovább az orosz-ukrán háború? Hogyan került ki Azerbajdzsán és Kazahsztán az orosz fennhatóság alól, és orientálódnak Törökország és Kína felé?

Mik az Egyesült Államok stratégiai érdekei Európa vonatkozásában? Milyen következményekkel járhat az Európai Unió számára egy esetleges orosz győzelem az ukrajnai háborúban? Marad-e Európának bármilyen, érdemi saját gazdasági vagy katonai eszköze a saját érdekszférájának védelmére?

Mire kell készülnie a NATO-nak 2024-ben? Tud-e egyszerre figyelni egy esetleges tajvani konfliktusra és az ukrajnai hadszíntérre? Van-e erre kellő elrettentő ereje?

Mik lehetnek Kína stratégiai céljai 2024-ben? Miért nem tudott eddig érdekeken és értékeken alapuló stratégiai szövetségesi rendszert építeni Kína? Van-e erre esélye a közeljövőben? Mennyire tud vonzó, és kölcsönös érdekeken alapuló gazdasági partnerségeket kialakítani Peking? Lehet-e India a harmadik világhatalom? Mi lehet Oroszország szerepe globálisan?

Kik lesznek a segédei a két világhatalomnak? Hogyan folytatódik a blokkosodás 2024-ben? Mi a perspektívája a V4-es együttműködésnek? Miért vannak együttműködésre utalva a térség országai, miért elengedhetetlenül fontosak a jövőben is a közös érdekek? Milyen korszak következhet most a közép-európai együttműködésben?

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.12.29-én. A beszélgetőtárs Exterde Tibor. Podcast.

×
×
×