eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Eljött a reális optimizmus ideje a gazdaságban? Jelasity Radován, Inforádió, Aréna

2023.12.18. 18:00
Milyen évet zárt a magyar bankszektor 2023-ban? Mennyit javult a makrogazdasági helyzet az elmúlt decemberhez képest? Hol és mennyit csökkent a lakossági és vállalati hitelezés 2023-ban? Mennyit csökkent 2023-ban a lakossági ingatlanhitelezés? Miért nem csökkent viszont a személyi kölcsönök piaca? Hogyan sikerült elérni, hogy nem nőtt a bankszektor nem teljesítő hitelállománya? Hogyan járult hozzá ehhez a munkaerőpiac életben maradása az elmúlt három – Covid, háború, energiaválság – krízis alatt sem?

A jegybanki kamatcsökkenés, az állampapír-hozamok csökkenése és a kamatstop hogyan járult hozzá, hogy az év végére már beindult a hitelezés, és nőtt az ingatlanhitelek piaca is? Mekkorát növekedett a lakáshitelek piaca novemberben és decemberben?

Mi adta a bankszektor kiemelkedő jövedelmezőségét az idei évben? Mennyiben gazdasági reálfolyamatok, és mennyiben inkább a könyvelési feltételek változása, és az egyszeri, rendkívüli tételek okozták a kiugró eredményt?

Mi volt a szerepük az államilag támogatott hitelkonstrukcióknak az idei év gazdasági anomáliának tompítására, a hitelezés fenntartására? Mi a kötelező kamatplafon szerepe? Mennyivel több állami hitelprogram volt Magyarországon, mint a régió többi államában?

Sor kerülhet-e 2024-ben az idén elhalasztott befektetések elindítására? Mekkora gazdasági növekedésre számít 2024-ben a Bankszövetség? Milyen tényezők segíthetik a növekedést? Mi az inflációs pálya, az árfolyamstabilitás illetve az Uniós források tényleges megérkezésének szerepe? Van-e esély az export, illetve a belföldi fogyasztás növekedésére? Mennyiben várható az, hogy a lakosság és a vállalatok továbbra is óvatosak lesznek a kiadások terén?

Miért járnak jobban azok a vállalkozások, amelyek most, időben elindítják a beruházási tervek kidolgozását és megvalósítását? Melyik hitelek jó árazásával tud a bankszektor hozzájárulni a növekedés beindulásához?

Mi várható az ingatlanpiacon a következő évben? Csökkennek a kamatok, növekszik a kereslet? Hová fektették be eddig a likviditást, illetve hová kerül majd ez a jövőben? Hogyan lett a betétből befektetés? Mi alapozza meg a szektor reális optimizmusát a jövő évre?

Milyen növekedéssel és milyen várható inflációval számol az Erste Bank a jövő évre? Milyen jegybanki kamatpályát várnak? Hogyan viszonyul egymáshoz a monetáris politika és a bankszektor betéti és hitelkamatszintje? Mikortól fut fel a lakossági hitelpiac, és mikor indulnak be a vállalatok beruházási hitelei?

Változtat-e az Erste tervein, hogy a magyar állam eladta a 15%-os részesedését a pénzintézetben? Melyek voltak ennek az időszaknak a kölcsönös tapasztalatai? Mennyit keresett a befektetésen a magyar állam? Mik az Erste Bank tervei a magyar piacon, lát-e újabb felvásárlási célpontot?

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, a Bankszövetség elnöke az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.12.18-án. A beszélgetőtárs Exterde Tibor. Podcast.

×
×
×