eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Felülírhatja-e az európai jog a nemzeti alkotmányokat? Sulyok Tamás, Inforádió, Aréna

2023.10.23. 18:15
Felülírhatja-e az európai jog a nemzeti alkotmányokat? Mi a különbség a nemzeti jogrendszerek és az Európai Unió jogrendszere között? Melyik táplálkozik szuverenitásból, és melyek származtatott, átruházott hatásköröből? Milyen az európai jogi tér? Mindegyik jogrendszer önálló? Melyik csúcsán milyen csúcsszerv áll a jogértelmezést illetően? Van-e köztük hierarchia? Mi történik, ha a nemzeti alkotmánybíróság egy jogi kérdés megítélésében más döntésre jut, mint az európai jogot értelmező Európai Bíróság? Milyen megoldás van az efféle kollíziós helyzetekre?

Elsőbbsége van-e minden helyzetben az európai jognak, akár még a nemzeti alkotmányokkal szemben is? Milyen megoldásokat dolgozott ki a német Alkotmánybíróság uniós jog és a nemzeti alkotmány ütközéseinek felülvizsgálatára? Mit jelent az, hogyha egy nemzeti alkotmánybíróság úgy dönt az Európai Bíróság egyik ítéletéről, hogy túlterjeszkedik a saját jogterületén (ultra vires) és önkényes, ezért nem érvényes? Beavatkozhat-e akár az Európai Bizottság, akár egy nemzeti kormány (adott esetben a német) egy nemzeti alkotmánybíróság ítélethozatalába?

Széteshet-e az Európai Unió joga ezeknek a vitáknak a hatására? Visszavehet-e átruházott hatáskört egy nemzeti kormány az Uniótól, ha az nem gyakorolja ezt hatékonyan? Milyen határozata van ebben a tárgykörben a magyar Alkotmánybíróságnak? Hogyan vezethető le a nemzeti identitás a nemzeti alaptörvényből?

Hol az Alkotmánybíróság helye a magyar jogrendszerben? Mi a magyar Alkotmánybíróság történetének két fő fázisa? Mennyiben hasonlítanak a magyar Alkotmánybíróság 2012 óta létező jogai és hatáskörei a német alkotmánybíróságéhoz? Melyek az alkotmányjogi panaszok típusai? Hogyan gyakorolhat alapjogi normakontrollt az Alkotmánybíróság az egyes bírósági döntések, és így a teljes bírósági rendszer fölött?

Van-e olyan jogi kérdés, amely nem függ össze az Alaptörvénnyel? Milyen az alkotmánybíráskodás és az Alkotmánybíróság kapcsolata ma? Hogyan kérhet a magyar Országgyűlés előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól? Hogyan kérhet normakontrollt a köztársasági elnök? Hány konkrét példa volt ezekre a jelenlegi ciklusban? Miért érzékeli egyfajta elefántcsont-toronynak az Alkotmánybíróságot?

Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában 2023.10.19-én.

×
×
×