eur:
387.83
usd:
358.26
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd

Kiterjed-e a háború az egész Közel-Keletre? Tálas Péter, Inforádió, Aréna

2023.10.18. 18:15
Bosszúállás, megtorlás vagy arányos válasz? Kiterjed-e a háború az egész Közel-Keletre? Miért utazott az amerikai elnök Izraelbe? Mik a fontos üzenetei Izraelnek és a térség arab államainak? Hogyan tudja az Egyesült Államok egyszerre támogatni és visszafogni Izraelt? Miként tudja Washington megakadályozni azt, hogy a Hamász elleni válaszcsapásokban palesztin civil lakosság legyen az áldozat? El tudja-e a nemzetközi diplomácia kerülni azt, hogy a teljes közel-keleti békefolyamat megtörjön?

Hogyan lehet a mobiltelefonos felvételek, és az azonnali globális nyilvánosság korszakában háborút viselni? Hogyan háborúzhat egy állam egy terrorszervezet ellen? Diktatúrát tart-e fönt a Hamász a Gázai övezetben? Túszként használja-e a civil lakosságot? Mit tud tenni a világ azért, hogy megszűnjenek az elviselhetetlen viszonyok a Gázai övezetben? Mit tud a nemzetközi közvélemény kezdeni azzal, hogy a Hamász és a Hezbollah is fegyveres terrorszervezet és a helyi közigazgatást szervező politikai alakulat egyszerre?

Miben hibázott az izraeli kormány és titkosszolgálat? Milyen hatása lesz mindennek hosszú távon az izraeli politikára? Miért nem sikerül megtalálni palesztin oldalon a megfelelő partnereket? Hogyan lehet a közel-keleti viszonyokat úgy rendezni, hogy a palesztinok ügye is megoldódjon? Melyik térségbeli állam érdekelt ebben? Miért tesz meg Irán mindent, hogy ezt megakadályozza?

Milyen módon tud Izrael a Hamász ellen harcolni, hogyan tudja megszüntetni a katonai képességeit? És: hogyan lehet megoldani azt, hogy a kölcsönös bosszún alapuló állandó háborús helyzet ne álljon elő újra és újra?

Honnan erősödött meg a Hamász katonai szervezete? Honnan van rá pénze, tudása, embere? Jutott-e a segélyekből lőszerre is? Az izraeli víz-, élelmiszer és áramblokád, illetve a kemény katonai megtorlás hogyan tolja össze a Gázai övezet civil lakosságot és a Hamászt? Lehet-e tudni, hogy valójában mennyien támogatják a Hamászt?

Mi lesz a túszok sorsa? Kinek jelent fenyegetést a térségbe küldött amerikai hadiflotta? Meg tudja-e akadályozni a fegyveres konfliktus kiterjedését, Irán, a Hezbollah és más térségbeli fegyveres csoportok harcba szállását?

Mennyire osztja meg az Egyesült Államok katonai erejét és segítő képességeit az izraeli és ukrajnai háború? Mennyi és milyen fegyvert kell most adnia Washingtonnak Izrael számára? Gyengül-e ezzel a segítségnyújtó képessége Ukrajna számára? Miként tekint Kína és Oroszország arra, hogy az Egyesült Államoknak egy újabb háborúban álló országot kell támogatnia?

Milyen befolyásuk van a térség arab államainak a Hamászra? Mi az Európai Unió célja és érdeke a térségben? Mennyire nő a migrációs nyomás? Mennyire nőhet meg Európa terrorfenyegetettsége?

Tálas Péter, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.10.18-án. Podcast.

×
×
×