eur:
388.5
usd:
360.56
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

India: versenybe száll egy új világhatalom? Új nevet is kaphat? Csicsmann László, Inforádió, Aréna

2023.09.15. 18:00
Versenybe száll India a világhatalmi pozíciókért? Nevet is vált az ország? Milyen új önképet és globális ambíciókat tükröz az, hogy a világ immár legnépesebb országa meg akarja változtatni a gyarmati időkből származó elnevezését? Mekkora belpolitikai vitákat kavar a névváltás és az ország stratégiájának ügye? Az angol gyarmatosítók által adott India nevet felváltja-e az ősi gyökerekre visszatekintő Bharat?

Melyek India hivatalos nyelvei? A gyarmati örökségből maradt, elit által használt angol mellett melyek a fő nyelvek? A hindi és a muszlimok által használt urdu mellett mi a többi, összesen 20 nyelv? Mennyire egységes ország India, és mennyire a kulturálisan. vallásilag és nyelvileg is különböző tartományok föderális szövetsége? Mennyire meghatározóak mai is a vallások, a nyelvek és a kasztok szerinti különbségek? Mennyire segíti az angoloktól megörökölt közigazgatás az egységes kormányzást?

Vannak-e Indiának világhatalmi ambíciói? Milyen az Egyesült Államok és India viszonya? Mit jelent geopolitikai és katonai szempontból az „el nem kötelezett” állam státusza a hidegháború korszakát követően? Mit jelent a stratégiai autonómia politikája India esetében? Mi az indiai álláspont az orosz-ukrán háborút illetően? Hogyan lett India az orosz olaj egyik legnagyobb felvásárlója?

Milyen a kínai-indiai viszony? Miben rivális és miben szövetséges a világ két legnépesebb állama, amelyek mindketten tagjai a BRICS gazdasági csoportnak? Kihat-e még a viszonyra az 1969-es kínai-indiai határháború emléke? Hogyan viszonyul India a kínai „övezet és út” kezdeményezéshez? Felveszi-e a gazdasági versenyt Kínával? Hogyan hat Indiára az az amerikai törekvés, hogy leválasszák Kínát a nyugati technológiáról?

Hisz-e az Indiai kormány az Egyesült Államok vezette liberális világban, vagy önálló világhatalom akar lenni? Hogyan lett India nukleáris világhatalom és miben segítette ez az USA? Milyen az Indiai-iráni viszony? Hogyan sikerült a világon negyediknek sikeres Hold-missziót indítani?

Mekkora és mennyire fejlett az indiai gazdaság, amely a világ 5. legnagyobb gazdasága? Mikorra lehet dobogós az indiai gazdaság? Mi az indiai tudóstársadalom és it-kapacitás fejlettsége? Mi a kínait megelőző gazdasági növekedés motorja? Mi az informatika és a belső piac szerepe a gazdaság fejlődésében? Előny-e vagy hátránya gyors demográfiai növekedés? Mekkora az eltartottak aránya Európához vagy Kínához képest? Hol tart a középosztály fejlődése?

Mekkorák a társadalmi egyenlőtlenségek? Mennyire meghatározó még ma is a kasztrendszer? Melyek a kasztrendszer gyökerei? Mennyi a városlakó India lakosságából? Mennyire fenntarthatóak a sokmilliós nagyvárosok, ahol a high-tech toronyházak tövében legelésznek a szent tehenek? Mennyi időt vesz igénybe, és lehetséges-e a falvak felzárkózása és integrációja? Mennyiben más az egypártrendszerben élő Kína és a világ legnagyobb demokráciájának tartott India működése és gazdasági útja? Mennyire szövi át az erőszak a demokráciát? Hogyan lehet egységes jogrendszert teremteni a hindu többségű, de gyorsan növekvő muszlim népességű országban? Mi a vallás, a jog és politika kapcsolata?

Melyek a gazdaság húzóágazatai? Mekkora a gazdaság nyersanyag- és energiaigénye? Hogyan hat az indiai mezőgazdaságra a klímaváltozás? Milyen infrastrukturlis és oktatási változások zajlanak? Hogyan épülhet a világ egyik vezető egyetemi szektora egy elmaradott és regionálisan egyenetlen közoktatásra? Mennyire meghatározó, nemzeti sport a krikett?

Csicsmann László, Közel-Kelet és India-szakértő a győri Széchenyi István Egyetem professzora az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.09.15-én. Podcast.

×
×
×