eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Az Európai Unió jövője: az elnöki beszéd, és ami kimaradt belőle. Bóka János, Inforádió, Aréna

2023.09.14. 14:06

Von der Leyen bizottsági elnök Európai Unió állapotáról szóló beszéde miben volt más, mint a korábbiak? Mi a magyar kormány álláspontja a beszéd fontosabb állításairól? Hogyan viszonyul a Bizottság álláspontja a 2024-es magyar elnökség fontosabb prioritásaihoz? Mi olvasható ki a beszédből az orosz-ukrán háború befejezésének elősegítése szempontjából? Mit jelent az, hogy von der Leyen EU Bizottsága geopolitikai Bizottságként határozza meg magát?

Mi a kormány véleménye a javasoltt Európai Migrációs és Menekültügyi Paktum kezdeményezésről? Képes lehet-e az Unió a migrációs helyzet kezelésére? Megfigyelhető-e egy migrációs fordulat az Európai Tanácsban, ellentétben a Bizottság álláspontjával? Mi a különbség a gazdasági migránsok és a háborús menekültek kezelése szempontjából? Mi a szerepe az első befogadó országnak? Mennyiben más az ukrajnai menekültek és a gazdasági migránsok között?

Melyek azok az ügyek, amelyeket a mostani összetételű, lejáró mandátumú Európai Bizottság és Európa Parlament még a jövő évi választások előtt mindenképp át szeretne erőltetni? Melyek a gazdasági kormányzásra vonatkozó bizottsági javaslatok lényeges elemei? Hol tart a vita az Uniós intézmények jövőjéről? Merre dől a bizottsági elnök beszéde után a nemzetállamok versus Európai Egyesült Államok vita? Melyek a szuverenisták és föderlisták főbb céljai és érvei? Lehet-e az integráció célja az integráció maga?

Mi az, ami kimaradt a Bizottság elnökének beszédéből? Miért lett volna fontos az EU versenyképességének szempontjából a kohéziós politika jövőjének bemutatása? Miért nem szerepelt a beszédben a zöld átmenet mellett az atomenergia felhasználásának jövője? Mit jelenthet a szubvenció-ellenes bizottsági vizsgálat a Kínából jövő import tekintetében? Javíthatja-e ez az Unió versenyképességét, és bővítheti-e Európa önnálló mozgásterét? Mit jelenthet ebben a viszonyban a kockázatmentesítés kifejezés? Mennyiben különbözik ez az amerikaiak által favorizált leválás politikájától?

Mit ért bővítés alatt a Bizottság, és hogyan bővítené az Uniót Magyarország? Melyik országok esélyesek a csatlakozásra? Miért lenne fontos az EU szempontjából a nyugat-balkáni bővítés? Mit segíthet ebben a 2024 második felében következő magyar uniós elnökségi ciklus? MI lesz a magyar soros elnökség programja? Hogyan alakul ez ki? Milyen közös pontokat találhat az előkészítésben a spanyol-belga-magyar trió, és az utánunk következő trió első állama, Lengyelország? Miért különleges lehetőség az elnökség betöltése az EP-választásokat követő átmeneti intézményi időszakban?

Mi a munkamegosztás Navracsics Tibor és Bóka János tárcája között? Milyen viták folynak ma az Unió testületei és a magyar kormány között? Mit sikerült eddig lezárni? Hány labda pattog hány térfélen? Mennyire rugalmasak az uniós eljárások jogi keretei? Jogi vagy politikai természetűek az alapkonfliktusok? Mi a feladata az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján a vezetők főtanácsadójának, az ún. serpának?

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.09.13-án. Podcast.

×
×
×