eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Elnöki program: Család, demográfiai csúcs, diplomácia,kegyelem,vétó. Novák Katalin, Inforádió, Aréna

2023.09.12. 18:15
Elnöki program: Család, demográfiai csúcs, diplomácia, kegyelem, vétó. Milyen eszközei vannak az államfőnek arra, hogy a saját programjának legfontosabb, első pontját a családok ügyének támogatását elősegítse? Mit jelent a családközpontú gondolkodás? Hogyan tudjuk a leendő szülőket gyermekvállalásra bíztatni, hogyan tud a társadalom családközpontúvá válni?
Hogyan segíti a családok ügyét az immár ötödik alkalommal megrendezett nemzetközi konferencia, az V. Budapesti Demográfiai Csúcs? Mennyiben magyar kérdés és mennyiben az egész fejlett világ problémája az alacsony gyermekszületés-szám és a társadalmak elöregedése? Mit jelent a termékenységi rés fogalma? Mit tud ezzel kezdeni a politika világa? Hogyan irányítja rá a kérdésre a figyelmet a Budapestre érkező állam és kormányfők illetve egyházfők sora? Példának tarják-e, át tudják-e venni a vendégek országai a magyar családügyi támogatási gyakorlat elemeit?
Hogyan tudja a politika elősegíteni a nők számára azt, hogy a munkahelyen és a családban is helyt tudjanak állni, ki tudjanak teljesedni? Miért nevezték át Sándor-palotára a korábbi Köztársasági Elnöki Hivatalt, mit jelképez a változás?
Elődeihez képest rendkívül aktív a diplomáciában: Mi a köztársasági elnök feladata és célja a nemzetközi kapcsolatok, Magyarország képviselete terén? Hallják-e mindenütt, Ukrajnában is a határozott kiállását az orosz háborús agresszió ellen? Hol vannak a segítségnyújtás és az egyértelmű kiállás határai? Hogyan segítik a magyarok a megtámadott ukránokat, és a kárpátaljai magyarságot? Hogyan választja ki a többi nemzetközi úticélját a köztársasági elnök? Mi a szerepe a nemzetközi kapcsolatokban a kulturális diplomáciának? Milyen Magyarország-képet közvetít a nemzetközi találkozókon? Szoktak-e mobilszámot cserélni a köztársasági elnökök?
Miért emelt elnökként négyszer is politikai vagy alkotmányossági vétót a parlament által elfogadott törvényekkel szemben? Mik voltak a politikai kifogásai a visszaküldött jogszabályok esetén? Miért küldte vissza az ún. panasztörvényt? Mikor és miért élt az elnöki kegyelem lehetőségével? Miért hozott kegyelmi döntést Budaházy György és társai ügyében? Milyen jogi formái vannak az elnöki kegyelemnek?
Mi a köztársasági elnök célja a határon túl élő magyarokkal való kapcsolattartásban? Hogyan tudja háromgyermekes anyaként összehangolni az államfői szerepet és a saját személyiséget? Jár-e bevásárolni a köztársasági elnök? Elmehet-e futni testőrök nélkül?

Novák Katalin köztársasági elnök az Inforádió Aréna című műsorában 2023.09.12-én. Podcast.

×
×
×