eur:
388.96
usd:
360.69
bux:
68394.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nyugdíj, korhatár, emelés. Mi a nyugdíjak jövője Magyarországon? Farkas András, Inforádió, Aréna

2023.09.05. 19:25
Mi a nyugdíjak jövője Magyarországon és az Európai Unióban? Mi az európai nyugdíjrendszerek alapja? Miért küzd problémákkal és finanszírozási gondokkal a nyugdíjrendszer – Európa-szerte? Milyen terhet jelent a nyugdíjrendszernek az európai társadalmak elöregedése? Hogyan növeli a problémát az egyre csökkenő születésszám? Mi az a felosztó-kirovó elv? Miért kell minden EU-országban folyamatosan megreformálni a nyugdíjrendszereket? Hogyan lehet méltányos a nyugdíjrendszer? Mit jelent az indexálás, avagy valorizálás? Ha csökken a befizetők száma, és nő a nyugdíjellátásban részesülők száma, hogyan és meddig csökken a fedezet?

Milyen európai példák vannak a nyugdíjrendszerek reformjára Európában? Mit csináltak a svédek? Milyen több lábon álló nyugdíjrendszeri modellek vannak a kontinensen? Mi jött ki az osztrák nyugdíjreformból? Miben hasonlít, és miben különbözik a magyar rendszer a többitől? Hogyan lehet a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát fenntartani?

Mi alapján alakul ki a nyugdíjkorhatár Magyarországon és az Unióban? Miért szórnak a számok 62 és 67 év között? Miért kell folyamatosan emelni? Mennyi a várható élettartam nálunk és más uniós országokban? Lehet-e a várható élettartamhoz kötni a nyugdíjkorhatárt? Mennyi időt töltenek a magyarok átlagosan nyugdíjban? Hogy alakul a magyar nők és a férfiak nyugdíjas éveinek száma?

Mennyi a legkisebb és a legnagyobb nyugdíj Magyarországon? Mennyien kapnak 40 ezer forint alatti nyugdíjat, és hányan szereztek közülük külföldön is nyugdíjjogosultságot? Mennyi a millió fölötti nyugdíjat kapók száma? Mennyi a mediánnyugdíj, illetve az átlagnyugdíj Magyarországon? Hány öregségi nyugdíjas van ma? Hogyan számolják ki a magyar nyugdíjakat? Hogyan kalkulálják ki a nyugdíjak emelésének összegét? Mi az a nyugdíjbónusz? Mi a magas nyugdíj megszerzésének három feltétele? Hogyan és mikor egyezteti az állami nyugdíjfolyósító a nyugdíjba vonulóval a várható nyugellátás összegét? Milyen dokumentumokat kell a nyugdíjba vonulónak bemutatnia, és mi az, ami automatikusan megvan?

Milyen kiegészítő nyugdíjlehetőségek vannak Magyarországon? Mi az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás illetve a nyugdíj-előtakarékossági számla lényege? Mennyivel támogatja az állam az öngondoskodást?

Farkas András jogász, nyugdíjszakértő, a nyugdijguru.hu portál alapítója az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.09.05-én. Podcast.

×
×
×