eur:
388.79
usd:
360.56
bux:
68574.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Erősödött-e Putyin Prigozsin halálával? Mi a Wagner jövője? Kis-Benedek József, Inforádió, Aréna

2023.08.29. 18:00
Jevgenyij Prigozsin halála stabilizálta vagy erősítette Vlagyimir Putyin hatalmát? Hol volt a törésvonal, a politikai és a katonai vezetés, vagy a Wagner-csoport és az orosz katonai vezetés között? Miért kapcsolták le Szurovikin tábornokot? Büntetlenül hagyhatta-e egyáltalán a lázadó Vlagyimir Prigozsint az orosz elnök a hatalmának megingása nélkül? Kiderül-e valaha, hogy volt-e összejátszás a hadsereg egyes vezetői, a katonai hírszerzés és a Moszkva felé induló Wagner-csapatok között?

Mi történhetett abban a két hónapban, amely a puccs és a Wagner-vezetők halála között történt? Hogyan sikerülhet integrálni a volt Wagner-zsoldosokat az orosz hadseregbe? Megszűnik a Wagner, vagy megmarad-e egy önálló félkatonai csoport az Oroszországon kívüli, például afrikai manőverekre? beMi biztosítja egy zsoldos, illetve zsoldos-sereg lojalitását a mindenkori vezetőhöz és megbízóhoz? Van-e valamilyen előrelépési lehetőség a zsoldosoknál? Miben hasonlítanak a félkatonai szervezetek a francia idegenlégióhoz? Milyen gyorsan találják meg az új vezetőket?

Miért ült egy repülőgépre a Wagner-csoport három felső vezetője? Ez figyelmetlenség vagy hiba? Merénylet volt-e vagy baleset a repülőgép lezuhanása? Tudhatott-e az akcióról az orosz elnök?

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára az InfoRádió Aréna című műsorában 2023.08.29-én.

×
×
×