eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Milyen gyorsan csökken az infláció az év végére? Virág Barnabás, Inforádió, Aréna

2023.07.11. 18:16
Milyen tényezők befolyásolják az inflációt, és mikortól indul meg az érdemi csökkenése? Milyen gazdasági hatásuk volt az egymást követő válságoknak, és hogyan tud együtt lépni a monetáris és a fiskális politika ezek ellen? Mennyire van szükség ezeket kiegészítőleg a szoros szabályozási politikára is egyes piacokon? Hogyan tud a szabályozás fellépni a Covid-járvány utáni növekvő fogyasztást kihasználó profit-vezérelt infláció ellen? Hogyan fenntartható a gazdasági növekedés a magas infláció mellett?

Melyik ágazatokban kezdődött meg láthatóan az infláció csökkenése? Mennyire meredek pályán csökkenhet az infláció a 2023 második félévében? Hol tudja a szabályozás erősíteni a piaci versenyt és az árcsökkenést? Milyen gyorsan csökkenhet a pénzromlás? El lehet akár már az ősz végére érni az egyszámjegyű inflációt? Hogyan folytatódhat ez 2024-ben? Elérhető-e 2025-re újra a stabil növekedés lehetőségét megnyitó 3%-os infláció? Milyen növekedéssel számol a jegybank 2023-ban és 2024-ben? Mikor nőhetnek a gazdaságban a reálbérek is?

Mi mozgatja a forint árfolyamát? Mi a jegybanki kamatpolitika iránya? Mit jelent az, hogy „normalizációs szakasz”? Mikor érhet össze az alapkamat és az egynapos betéti kamat? Lehet-e gyorsítani ezt a folyamatot? Milyen adatok figyelembe vételével teszi meg az egyes kamatcsökkentő lépéseit a Magyar Nemzeti Bank?

Mikorra állhat elő a pozitív reálkamat-környezet? Mikor érhet össze az alapkamat a kamatfolyosó szélével? Mikor csökkenhet a jegybanki alapkamat? Mi lehet a forint-árfolyam új szemlélete a jegybank szerint? Segíti-e a gyengébb forintárfolyam az exportőröket? Újra kell-e gondolni a jegybankok inflációs céljait? Mi a tetemes jegybanki veszteség oka, mi lehet a hiány kezelésének módja? Milyen tényezők befolyásolják a magyar euro-bevezetés dátumát?

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.07.11-én. Podcast.

×
×
×