eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Átterjedhetnek-e a francia zavargások egész Európára? Fejérdy Gergely, Sayfo Omar, Inforádió, Aréna

2023.07.10. 18:15
Átterjedhetnek-e a francia zavargások egész Európára?
Milyen identitása van az egykori francia gyarmatokról érkezett franciaországi bevándorlóknak? Mi jellemzi a bevándorló hátterű családok második, harmadik generációját? Mi köti össze a különböző országokból érkezett fiatalokat? Mi az, hogy hibrid identitás? Mi a zavargások etnikai és vallási háttere? Mi a zavargások célja? Ki ellen támad föl ez a harag?

Hogyan segíti a közösségi média a randalírozó csoportok szerveződését? Miben különbözik ez a korábbi hasonló megmozdulásoktól? Miért terjed ki a kisvárosokra is? Van-e vallási, muzulmán gyökere a zavargásnak? Van-e bármilyen közös ideológiája a zavargóknak? Miben hasonlítható hozzá, és miben különbözik mindez az amerikai BLM-mozgalomtól?

Miért támadják meg a kisvárosok polgármestereit? Mi köze a helyi drogkereskedőknek az erőszakos támadásokhoz? Mely külföldi országok befolyásolhatják a zavargásokat? Mi a volt francia gyarmatok kormányainak szerepe? Mi a török kormány szerepe? Miben különböznek az ázsiai bevándorlók a többi kontinens volt francia gyarmatairól érkezőktől?

Milyen politikai következményei lehetnek a mostani zavargásoknak? Kinőhet-e politikai mozgalom a tiltakozásokból? Mit tesz a francia állam az újabb lázadáshullám megelőzésére? Mi a fontosabb a franciák számára, a közbiztonság vagy az anyagi boldogulás? Hogyan hathat mindez a 2024-es olimpia megrendezésére?

Hogyan terjedt át a zavargás Belgiumra és Svájcra? Átterjedhet-e Európa más országainak muzulmán közösségeire? Milyen feszültségek vannak a többi országban, és mikor törhetnek a felszínre?

Fejérdy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az Inforádió Aréna c. műsorában. Podcast.

×
×
×