eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hogyan alakul át a kultúra finanszírozása? Egyetemek és innováció. Csák János, Inforádió, Aréna

2023.06.19. 18:59
Mik az Operaház főigazgatói posztjára kiírt, végül kétfordulós pályázat tanulságai a kiíró számára? Milyen érvek szóltak a korábbi főigazgató újabb megbízatása mellett? Mikor jelenik meg a Zeneakadémia rektori pozíciójára szóló pályázat? Miben lesz más a pályázat?

Milyen és mekkora tere lesz a kulturális területnek a jövő évi költségvetésben? Biztosítható-e az intézmények alapműködése? Mi az egészséges finanszírozási arány a jegyárbevétel, a mecenatúra és az állami támogatás között? Milyen hatásai vannak a 80%-os állami aránynak? Mit tehet a kulturális miniszter az üzleti szféra és a kulturális élet közti kapcsolatok elősegítésére? Hogyan csökkenthető a magyar kulturális élet Budapest-centrikussága? Segíthet-e a mecenatúra abban, hogy ne csak a források 30%-a jusson a fővárosi kulturális intézményekre? Hogyan adhat erre jó példát a klasszikus zenei együttesekkel kialakított megállapodás? Mit segíthet ebben a Lázár Ervin program vagy a Déryné program? Hol húzható meg a minőségi nemzeti kultúra és a szórakoztatóipar határa? Hogyan segít a pontos célzásban a pontos kulturális statisztika? Elvárás lesz-e a jövőben a pontos statisztika abban, hogy az egyes projektekben mennyi az egy nézőre jutó támogatás? Intézmény, vagy projektfinanszírozásra van szükség? Fennmarad-e a fővárosi színházi életben a fővárosi és állami fenntartású intézmények rendszere?

Kezdődhetnek-e újabb kulturális beruházások a következő években a szűkös költségvetési források mellett? Jut-e forrás arra, hogy a már meglévő, vagy akár a közelmúltban átadott intézményeket kell megtölteni tartalommal? A leendő művészek mellett hogyan tudják az intézmények a saját leendő közönségüket is kinevelni, a fővárosban és vidéken egyaránt?

Mi az egyetemi modellváltás első időszakának tapasztalata? Miben változott, miben javult a teljesítmény? Hogyan került be Magyarország a 10 legtöbb külföldi egyetemi hallgatót fogadó országok csoportjába? Milyen mutatószámokat néz az állam a saját, megmaradt felsőoktatási intézményeinél?

Milyen célokat tűz ki a Neumann János terv, az innovációs törvénycsomag? Hogyan lehet még szorosabb az egyetemek és az üzleti innováció kapcsolata? Hogyan segíti ezt az egyetemi felvételi rendszer átalakítása?

Csák János kultúráért, felsőoktatásért és innovációért felelős miniszter az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.06.19-én. Podcast.

×
×
×