eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mi az apa szerepe ma? Hogyan lesz valaki jó apa? Léder László, Galambos Balázs, Inforádió, Aréna

2023.06.17. 20:03
Hogyan lehet felkészülni az apaságra? Mi az apa szerepe a mai családban? Mi az, hogy apátlan társadalom? Hogyan tud hozzájárulni az apa a család stabilitásához, a gyermek jólétéhez? Hogyan lett a családban lévő apából a családért lévő apa? Miért alakult ki az anyacentrikus világkép, miért van minden nevelési fázisban több nő?

Van-e ideális életkor az apává váláshoz? Mikor születik meg az apa? A gyermek születésekor? A terhesség láthatóvá válásakor? Biológiai vagy pszichológiai folyamat az apává válás? Ösztönösen apa lesz valaki, átalakul-e a férfi természete, agyi struktúrái? Milyen választ vált ki az apából az első néhány hét?

Mi a saját felmenők, a szülői ház szerepe abban, hogy milyen apa és anya lesz valakiből? Hogyan lehet felkészülni a szülői szerepre? Mit jelent az, hogy a családban is tárcákat kell kiosztani, mint egy kormányban? Hogyan hozható létre a jó csapatmunka, az egyes területekre kiosztott rész-felelősségekkel?

Hogyan őrizhető meg az apa szerep mellett a férj szerepe? Hogyan tartható meg a harmonikus párkapcsolat? Mennyi kettesben töltött minőségi idő kell a szülőknek ahhoz, hogy a párkapcsolat is megmaradjon, ne csak a szülői-nevelői közösség? Mennyire kell megtanulni a mának élni, nem csak a jövőnek? Hogyan lehet jól használni egymás szeretet-nyelvét? Tudják-e a szülők egymásról, mitől is boldog a másik, ha éppen nem a gyerekekről esik szó?
Hogyan változik, fejlődik az apai szerep a gyermekek növekedésekor? Hogyan menedzselhető jól az együtt változás? Milyen fázisai vannak az apa-gyermek kapcsolatnak a növekedés során? A jó vagy rossz példa nevel-e? Hogyan kerülhető el az, hogy a gyermekben a szülő a saját gyerekkori vágyainak megvalósítóját lássa? Hogyan kell jól kibontakoztatni a gyermek saját személyiségét?
Bevonható-e a gyerek a szülők közti vitákba? Mit jelent a hiteles jelenlét a családban? Mitől épül fel az igazi megbecsülés, tisztelet, őszinteség? Hogyan lehet a szülők közti vitákat nem a korábbi hasonló viták folytatásaként kezelni? Hogyan lehet korszakokat kijelölni egy kapcsolatban, amelyeket le lehet zárni, és nem cipelni tovább a korábbi konfliktusokat? Ki sérül jobban egy válásban? Hogyan lehet okosan és jól megoldani a váltott gondoskodás intézményét egy válás után? Hány százaléka kapja meg az elváló apáknak a váltott gondoskodás lehetőségét a mai magyar bírósági gyakorlatban?

Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója és Galambos Balázs, a Szépen válj el tanácsadó központ alapítója az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.06.16-án. Podcast.

×
×
×