eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Most dől el a háború, és vele Ukrajna sorsa. Resperger István, Inforádió, Aréna

2023.06.14. 18:00
Júniusban megindult az ukrán ellentámadás. Hol és milyen harcok folynak, mit értek el eddig, mi következik? Hány dandárt vetettek be eddig, és mikor következik a fő csapásmérő zöm? Sikerülhet-e helyi erőfölényt létrehozniuk az ukránoknak? Mit lehet tenni egy kiépített védelem ellen? Hány vonalból áll az orosz védelem, hogyan biztosítja a tüzérség a védelmet? Hány Leopard harckocsit és Bradley harcjárművet semmisítettek meg ill. zsákmányoltak eddig az oroszok? Hogyan sikerült ezeket megsemmisíteni?

Mi változott a harctéren a nyár beálltával, a raszputyica felszáradása után a harci terepen, miben változik a manőverezés? Mennyivel könnyebb az aknák telepítése, a harci járművek álcázása, rejtése? Mit tanulhatnak, leshetnek el az oroszok a megszerzett nyugati, amerikai harceszközök elemzésével? Milyen információkat kaphat ebből az orosz harcvezetés? Felmérhető-e a felek vesztesége?

A kahovkai gát felrobbantása kinek a számlájára írható? Orosz robbantás, ukrán sorozatvető – kinek állt érdekében a gátrobbanás? Hogyan változtatta meg a harcászati viszonyokat? Beláthatóak-e ma a robbantás következményei a mezőgazdaságra, a közeli atomeróműre, a Krím vízellátására? Háborús bűncselekmény történt-e? Meddig szárad fel a 6-8 balatonnyi kiáradt víz?

Hogyan folytatódik és miért az ukrajnai kritikus infrastruktűra támadása? Miért támadták meg az az orosz exportot lehetővé tevő ammónia-vezetéket, amelynek működése az ukrán gabonaexport működése? Tovább eszkalálódhat-e a civil infrastruktúrák kölcsönös megsemmisítésének folyamata? Mi lehet az ukrán támadások igazi iránya? Miért a legjobban erődített vonalat támadják? Máshol lesz-e az igazi főcsapás?

Hogyan néznek ki az orosz védelmi vonalak? Mi a feladata a védelmi biztosításnak, a fő védelmi vonalaknak, a köztük lévő haránt- vagy repesz-állásoknak? Mennyit érnek a köztük lévő aknamezők? Vannak-e a mélységben is aknamezők? Mikor van szükség a mélységben állomásozó harckocsi-alegységekre? Hogyan állnak össze ki az ukrán támadások lépcsői? Mikor lehet megítélni a támadó műveletek eredményességét? Hogyan tudták megőrizni az oroszok a légifölényüket, és mire tudják ezt használni a védekezésben? Ketté tudják-e vágni az ukrán támadók az orosz erőket? Elegendő-e az ukrán támadó alakulatok létszáma és hadereje az érdemi áttöréshez?

Mi történik, ha nem sikeres az ellentámadás? Most dől-e el a háború és Ukrajna sorsa? Mennyi tartaléka van az ukránoknak, hogy a támadásban elvesztett erőket pótolják? Kell-e egy hadműveleti szünet a támadás után? A hadműveleti szünet vezethet-e tűzszünethez? Meddig tud a Nyugat modern eszközöket adni még Ukrajnának a saját védelmi helyzet kockáztatása nélkül? Csökkenhet-e a nyugati támogatás intenzitása, vezethet-e ez a béketárgylásokhoz?

Orosz taktikai atomfegyverek érkeztek Beloruszba. Mi a stratégiai célja ennek a műveletnek? Milyen hatókörű és pusztítóerejű eszközöket telepítettek egy másik országba? Ki rendelkezik ezek fölött? Mi Fehéroroszország szerepe az orosz stratégiában?

Egyre több információ kerül napvilágra az Északi Áramlat felrobbantásáról? Üzletileg ki profitált az orosz gázvetékek leállásrából? Megtudjuk-e valaha, ki és miért robbantott? A NATO július 11-i csúcsértekezlete hozhat-e változást Ukrajna és a szervezet viszonyában?

Resperger István ezredes, egyetemi tanár az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.06.14-én. Podcast.

×
×
×