eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Viták a jövőnkről: menekültkvóta, pedagógustörvény. Rétvári Bence, Inforádió, Aréna

2023.06.13. 18:15
Mit rögzít az Unió általános kötelező menekült kvótáról szóló döntése, aminek előkészítése 2023. júniusában történt az EU-s belügyminiszterek tanácsának ülésén? Mit jelent, hogy az, hogy minősített többséggel el lehet fogadni határozatokat több ország tiltakozása ellenére is? A jogalkotás milyen stádiumai vannak hátra a most elfogadott tervezettel kapcsolatban az Európai Parlamentben és többi európai fórumon? Ki szavazott ellene, és ki tartózkodott? Mi történt az olaszokkal?

Mit jelent a kötelező kvóta országonként? Hogyan lehet ezt pénzzel megváltani? Hol vannak az eljárásban további könnyítések, ha valaki gyermekkel érkezik? Mit jelent az, hogy országonként csak százalékos elosztási arány van meghatározva? Jöhet százezer és akár több millió menekült is, ugyanolyan arányban kell elosztani?

Mi a lényege a pedagógusok jogállásáról szóló jogszabálynak? Mi az a vitatott passzusokból, ami egyébként ma is szerepel a jogszabályokban? Milyen változást jelent, hogy a tanárok kikerülnek a közalkalmazotti státuszból? Hány egyeztetési kör zajlott a pedagógus-szakszervezetek, a pártok és a kormány között a törvényről? Mennyi a kötelező tanári óraszám? Miért a 22-26 óra közti sávot határozza meg a törvény? Hova és kit lehet átirányítani a pedagógusok közül a tankerületen, illetve járáson belül a mai helyzetben, és mit tartalmaz az új jogszabály? Megtérítik-e a kistelepüléseken az ingázás költségeit? Milyen hosszú lehet a tanév? Hogyan változnak a pedagógus-bérek? Mennyiben függ ez az Uniós forrásoktól? Hogyan fogják mérni a pedagógusok teljesítményét a teljesítmény-arányos bérezéshez? Milyen adminisztrációt és milyen minősítéseket töröl el az új törvény? Hogyan nő az iskolaigazgatók mozgástere? Mennyivel nőtt a tanárképzésre jelentkezők száma? Milyen perspektívát tud adni az új törvény a fiatal tanároknak? Mi lehet a törvényjavaslat vitájának, elfogadásának és fokozatos bevezetésének menetrendje?

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.06.13-án. Podcast.

×
×
×