eur:
395.52
usd:
364.84
bux:
65628.8
2024. március 19. kedd Bánk, József

Putyin háborúja: lesz-e újra orosz hegemónia a térségben? Sz.Bíró Zoltán, Inforádió, Aréna

2023.06.06. 18:15
Miért indult Putyin háborúja, mi az orosz elnök stratégiai célja? Mi a szerepe a Wagner-csoport vezetőjének, Prigozsinnak az orosz elitben? Miért és meddig engedheti meg magának az orosz katonai vezetés hangos kritizálását? Eljöhet-e az a pont, amikor leveszik a sakktábláról? Meddig tartható fenn az orosz közvéleményben és kommunikációban a „Különleges Katonai Művelet” elmélete?

Meddig tartható fenn az orosz költségvetés többlete, amiből finanszírozni lehet a háborút, és az orosz életszínvonal fenntartását? Ha költségvetési oldalról nem kerül kényszerhelyzetbe Moszkva, okozhat-e gondot a nyugati technológiákhoz és termékekhez való hozzáférés hiánya? Mi ebben Kína szerepe, és mi Kína különleges kapcsolata a volt szovjet, közép-ázsiai köztársaságokkal, pl. Kazahsztánnal? Mennyire nyíltan áll ki Kína, mint patrónus, Kazahsztán függetlensége mellett? Mennyire erős patrónusa Azerbajdzsánnak Törökország?

Mennyire gyengíti az orosz regionális hatalmi pozíciót az ukrajnai háború? Mi lehet a Kollektív Biztonsági Szervezet jövője?

Mennyire erős Putyin hatalmi pozíciója, és ugyanazok vannak-e ma is döntéshelyzetben, akik 2022 februárjában meghozták a háborús döntést? Miért „Putyin háborúja” ez, ahogy az orosz-ukrán háború első időszakát feldolgozó könyvének címében is írja Sz.Bíró Zoltán? Hogyan lehet különbséget tenni Vlagyimir Putyin és köre, illetve az orosz társadalom széles rétegei között? Mi az, hogy konszolidált autokrácia? Hogyan érte el az orosz elnök azt, hogy a Kreml-párti és az ellenzéki közvélemény-kutató is azonos támogatottságot mér a moszkvai hatalomnak és üzeneteinek? Mennyien hagyták el a háború kitörése óta Oroszországot? Mennyiben erősíti a bizalmatlanságot Ukrajnával kapcsolatban az ukrán politika ténylegesen ellentmondásos alakulása és hihetetlen kiszámíthatatlansága elnökről-elnökre, illetve az országot átható korrupció?

Miért háborúzik Putyin? Van-e esély az orosz vezetés helyreállítására a poszt-szovjet térségben? Mi a célja az Eurázsiai Gazdasági Uniónak? Mióta ez a programja és legfontosabb célja ez az orosz elnöknek? Mit írt le mai terveiből már 2012-ben? Mi vonzhatta volna a térség államait újra az orosz gazdasági érdekkörbe, különösen a szénhidrogén-készlet nélküli országokat? Miért nem sikerült ez békés úton? Miért szükséges mindenáron Oroszország számára az, hogy Ukrajna ne legyen EU- és NATO-tag? Végképp megszűnne-e az orosz gazdasági érdekszféra helyreállításának lehetősége ezzel?

Sz.Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.06.06-án. Podcast.

×
×
×