eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
WOODSTOCK, ENGLAND - SEPTEMBER 12: America, a fully-working solid gold toilet, created by Maurizio Cattelan, is seen at Benheim Palace on September 12, 2019 in Woodstock, England. The artwork is still missing following what police believe to be a burglary on September 14, in which the toilet, valued by some at ÂŁ4.8million, was taken. In 1996, Cattelan famously stole the entire contents of one of his own exhibitions in Amsterdam but has strongly denied any involvement with this latest theft. (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Nyitókép: Leon Neal/Getty Images

Elkapták az színarany wc tolvajait

Egy angliai bíróság vádat emelt a Sir Winston Churchill szülőhelye, a Blenheim-palota aranytoalettjének ellopása miatt. A „művészi installációnak” nevezett illemhelyet még 2019-ben vitték el, amikor egy szeptemberi éjszaka betörtek a történelmi emlékhelyre.

Maurizio Cattelan konceptuális olasz művész „alkotását” – amely valójában egy aranyozott WC-csésze, ülőke és a hozzátartozó csövek – soha nem találták meg. Viszont horogra került négy férfi, akit az eset után négy évvel, idén november 28-án állítanak egy oxfordi bíróság elé.

Az arany wc-t 2019-ben mutatták be Marlborough hercegének palotájában, ahol Winston Churchill is született. A későbbi miniszterelnök gyakran visszatért a pazar birtok által körbevett épületegyüttesbe, amely ma is családja tulajdonában van.

A 18-karátos aranyból készült alkotást előzőleg – 2016 – ban a New York-i Guggenheim múzeumban állították ki, ahol 100 ezer ember volt rá kíváncsi.

Nem csak műtárgy volt

Ezután tárták az érdeklődők (és szükségüket érzők) elé a múzeumként is funkcionáló angliai birtokon – teljesen üzemképes állapotban - a Churchill szülőszobájával szembeni helyiségben.

A látogatóknak háromperces idősávot adtak a használatára. Mivel rá volt kapcsolva a palota csatornarendszerére, a rendőrség azt mondta, hogy „eltávolítása jelentős kárt és áradást” okozott a 18. századi épületben, ahol sok más műkincs is található és amelyet az UNESCO a Világörökség részévé minősített.

Maurizio Cattelan annak idején a lopás hírére reagálva azt mondta, reméli, hogy csak viccről volt szó.

„Ki olyan hülye, hogy ellopjon egy wc-t?”

– tette fel a kérdést.

Nos, ha aranyból van, akkor úgy tűnik, vannak rá vállalkozók.

Amerikai álom

Az exkluzív csészét alkotója „Amerikának” keresztelte el és Dominic Hare, a Blenheim múzeum igazgatója „mélységesen ironikusnak” nevezte, hogy az amerikai álmot felidéző, és a publikum elé kiállított műtárgyat azonnal ellopták és elrejtették.

Az alkotást a túlzó gazdagság szatírájának is nevezték és ez talán érthető, ha tudjuk, hogy milyen hétköznapi környezetben volt kiállítva – egy szokványos szürke kőpadlós és acélbútorzatú közintézményi WC-ben, ahol igencsak kontrasztos látványt nyújtott.

Az illemhely-betörés után hét embert tartóztattak le, de csak most történt vádemelés az ügyben. Két évvel ezelőtt az ügyben nyomozó Temze-völgyi Rendőrség azt mondta, hogy „jelentős kihívás” lenne az arany wc felkutatása.

„Hogy viszontlátjuk-e valaha is? Szerintem lehet, hogy már nem wc-formája van”

– mondta Matthew Barber rendőrkapitány a BBC-nek.

„Ha ekkora mennyiségű aranyról beszélünk, akkor valószínű, hogy valaki már valamilyen módon megszabadult tőle” – tette hozzá.

(A nyitóképen: Az "America" nevű, működőképes arany toalett, Maurizio Cattelan alkotása 2019 szeptemberében az angliai Woodstockban, a Benheim Palotában kiállítva.)

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×