eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetét vetítik a 74. Frankfurti Könyvvásáron 2022. október 20-án. A világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját az idén október 19. és október 23. között rendezik, díszvendége Spanyolország.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Újabb nemet kapott Volodimir Zelenszkij, ezúttal Nagy-Britanniában

Nem engedik megszólalni a hétvégi Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében az ukrán elnököt. Ugyan az eseménynek névlegesen Ukrajna a házigazdája, de a háború miatt az angliai Liverpoolban tartják. A sajnálkozó rendezők szerint Zelenszkij fellépése "átpolitizálná" az eseményt.

Az orosz invázió kezdete óta rendszeresen bejelentkezik videohívásban a különböző nemzetközi fórumokra a már jól ismert keki pólóját viselő Zelenszkij.

Ezúttal azonban nem tűnik fel a nagyképernyőn, mert a nemzetközi tévés cégek szövetsége szerint beszéde „átpolitizálná az eseményt” – írta a brit Telegraph. Mindez annak ellenére történik, hogy nehéz azt képzelni, hogy nem Ukrajna az idei döntő főszereplője – Liverpoolt ukrán zászlókkal dekorálták ki és az eseménynek több ukrán résztvevője is van.

Az Európai Műsorsugárzó Unió, az EBU, amely 112 tagszervezetet foglal magában és amely az esemény egyik fő szervezője azonban nemet mondott az ukrán elnöknek. Közleménye szerint Zelenszkij céljai „támogatást érdemelnek”, de „sajnos” szembemennek a szabályokkal.

"Az Eurovíziós Dalfesztivál olyan nemzetközi szórakoztató műsor, amelyet már létrehozása óta érvényes szigorú szabályok és elvek alapján rendeznek meg. Ezek szerint a verseny egyik sarokköve a rendezvény politikamentes jellege" - mondta az EBU szóvivője.

"Ez az alapelv tiltja, hogy a verseny részeként politikai vagy hasonló kijelentéseket tegyenek" az eseményen

– tette hozzá.

Tavaly a döntőt az ukrán Kalush Zenekar nyerte és a Telegraph megjegyzi: az idei versenyen tizenegy ukrán művész lép fel, a döntő vendégei közt lesz továbbá 3000 ukrán menekült.

Az idei ukrán fő attrackió, a Tvorcsi egyik fellépése:

"Jobban szerettem volna, ha egy szomszédos ország rendezi meg"

Zelenszkij elmondta, hogy bár "nagy tiszteletet" érez Nagy Britannia iránt, jobban szerette volna, ha a szombati show-t egy olyan szomszédos ország rendezte volna meg, mint Lengyelország vagy Szlovákia, ahol nagyszámú ukrán menekült él, vagy ahová könnyen el lehet jutni Ukrajnából. Magyarországot nem említette.

Viszont az a lényeg, hogy egyáltalán megrendezik az eseményt. "Az emberek mutassák meg a tehetségüket" – mondta az államfő, aki maga is a szórakoztatóiparból érkezett.

Ugyan a tavalyi döntőt Ukrajna nyerte, az ukrán nemzeti műsorszolgáltató, az UA:PBC (Szuszpilne) tavaly októberben bejelentette, hogy az orosz inváziót követő biztonsági okokra hivatkozva nem tudja megrendezni a versenyt. Így helyezték azt át a második helyezést elért Egyesült Királyságba.

Nem ez az első "nem" Zelenszkijnek

Zelenszkij videoképernyős bejelentkezését nem csak az ukrán üggyel szimpatizáló Eurovízió tiltotta le az utóbbi időben, annak ellenére, hogy korábban díjkiosztók sokaságán és még a New York-i tőzsdén is üdvözölték.

Az ukrán elnök nem kapott virtuális megszólalási lehetőséget sem az idei, sem a tavalyi Oscar-gálán,

úgy, hogy az Amerikai Filmakadémia nem is volt hajlandó kommentálni a döntést.

A Variety magazin szerint az inkluzivitást rendre ünneplő hollywoodi gála rendezőit az is befolyásolhatta, hogy felmerülhetett volna a vád: Ukrajnát csak azért halmozzák el figyelemmel, mert ott fehér bőrű emberek szenvednek.

Nemet mondott Zelenszkijnek a Torontói filmfesztivál is, az Golden Globe-gálán viszont néhány percig beszélhetett.

Sean Penn a Golden Globe-on felkonferálja Zelenszkijt:

Vasutas-sztrájk: "én nem is nézem az Eurovíziót"

Közben a brit Euróvízió-rajongók attól tartanak, hogy a beharangozott vasúti sztrájkok miatt nem, vagy csak nehezen jutnak el a gálára. Az Aslef, a brit mozdonyvezetői szakszervezet és az RMT közlekedési szakszervezet péntekre és szombatra hirdetett munkabeszüntetést.

Az RMT tagadta, hogy a sztrájk időpontjának kiválasztásával szándékosan az Eurovíziót célozta volna meg (ahogy korábban viszont megcélzott nagy sporteseményeket és még iskolai érettségit is).

Az Aslef főnöke dacosan közölte: ő nem is szokta nézni az Eurovíziót. Mark Wheelan – aki a Telegraph szerint évi 64 millió forintnak megfelelő javadalmazásban részesül – ugyancsak „véletlen egybeesésnek” nevezte a sztrájk időzítését. Csakhogy szervezete "véletlen egybeesésként" az ikonikus FA-kupa futballdöntő idején, június 3-án is sztrájkol majd.

Sunak: engedjék szóhoz jutni Zelenszkijt!

Időközben Rishi Sunak brit miniszterelnök felszólította a BBC-t (mint az Euróvízió brit rendezőjét) hogy mégis engedje megszólalni az ukrán elnököt. Zelenszkij "elhallgattatása" bírálatokat váltott ki. Sunak péládul szóvivője útján azt mondta: "az értékek, amelyekért Zelenszkij elnök és az ukrán nép harcol, nem politikaiak, hanem alapvetőek... ezt az Eurovízió is felismerte, amikor tavaly - helyesen - felfüggesztette az orosz részvételt".

Megszólalt Boris Johnson volt kormányfő is, aki hazai bírálatokkal szemben nemzeti hős státuszra tett szert Ukrajnában, ahol még utcát is neveztek el róla.

"Helyes lett volna, ha meghallgathattuk volna Zelenszkij elnököt... egyetlen oka van, hogy nem Ukrajnában tartják a versenyt és az Putyin illegális háborúja".

A fajsúlyos brit konzervatívok sorában megszólalt Ian Duncan Smith a tory párt volt vezére is, aki azt akaja, hogy "a BBC beszéljen minden országgal, amely közvetíti a műsort", hogy engedjék Zelenszkijt megszólalni a gála előtt.

Zelenszkij "váratlan videobejelentkezést" akart a közvetítés idején és "kihasználta volna a lehetőséget, hogy Ukrajna további támogatására sürgesse az orosz invázióval szemben a hatalmas közönséget" - írta a Telegraph.

Várakozások szerint az Eurovízió-döntőt 160 millióan nézik majd világszerte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×