eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ruházatát igazítja meg egy indiai férfi a Gangaszagar hindu ünnepre gyülekezők kolkatai táborában 2023. január 5-én. Az évenkénti ünnepséget az idén január 14-15. között tartják a Kolkatától délre fekvő Szagar-szigeten, ahová hindu zarándokok ezreit várják.
Nyitókép: MTI/EPA/Pijal Adhikari

Áldás vagy átok? India lesz a világ legnépesebb országa

Az ENSZ előrejelzése szerint áprilisban India válik a világ legnagyobb lakossággal rendelkező országává. De vajon áldás vagy csapás ez a világ legnagyobb demokráciájaként emlegetett, többnemzetiségű szövetségi államra?

Az indiai gazdaságnak az 1990-es éveket követő felfutása után a politikusok feladták a családtervezést, és azt kezdték hirdetni, hogy a fiatal munkaerő „demográfiai osztalékot” jelent a gazdaságnak – írja elemzésében az al-Dzsazíra. Most eldőlhet, hogy jól gondolták-e. Az ENSZ előrejelzése szerint több mint 1,4 milliárd lakosával India áprilisban a világ legnépesebb országává válik.

Az ország nagyobb munkaképes korú népességgel rendelkezik, mint bármely más nagy gazdaság, miközben a rivális Kína öregszik, a pandémia és a geopolitikai feszültségek miatt pedig a külföldi befektetők és gyártók már másfelé is kacsingatnak.

Képes lesz-e kihasználni ezt India? Az al-Dzsazíra által megkérdezett szakértők szerint

a fiatal munkaerő „kétélű kard”.

A sikerhez elegendő munkahelyet kéne létrehozni, ami most még nem megy. Kellenek a külföldi befektetők, és ha India nem tudja bevonzani őket, akkor a munkanélküliek hada rémálmot jelent majd számára.

Mahes Vyas, a mumbai székhelyű Központ az Indiai Gazdaság Megfigyelésére (CMIE) nevű adatkutató cég vezérigazgatója szerint a nagyszámú munkaerő mellett a jelentős fiatal népesség elméletileg a jövőben befektetések forrásává is válhat, ha jól keres és megtakarít.

Ehhez azonban elegendő jól fizető munkahelyre van szükség, amiket a modern gazdaság kiszolgálására terveztek. Ez egyre inkább nehézségekbe ütközik India számára. A hivatalos becslések szerint Indiában évente közel 5 millió munkavállaló lép be a munkaerőpiacra, miközben a kormány programja 5 év alatt mindössze 6 millió állást hozhat létre.

„Nem láttunk jó mutatókat arról, hogy India képes-e a fiatal lakosságot produktív foglalkoztatásra felhasználni" – mondta Himansu, az Újdelhiben található Dzsavaharlál Nehru Egyetem (JNU) közgazdasági docense.

Ami segíthet, hogy a külföldi cégek már Kínán kívül is akarnak befektetni és termelni.

Példa: a tajvani Apple-beszállító, a Foxconn Indiában gyárthatja cupertinói techóriás vezeték nélküli fülhallgatóit, egy bányacéggel pedig félvezető és kijelzőgyártó üzem létrehozásáról állapodtak meg.

„Ugyanakkor sok befektető a készségeket is vizsgálja, és a szolgáltató-ágazatokból hiányzó képzett munkaerő valóban árthat India kilátásainak” – figyelmeztetett Radhicka Kapoor, az Indiai Tanács a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Kutatásáért nevű agytröszt vendégprofesszora

A közgazdászok megemlítik: Indiának most van lehetősége nagyot dobni, mert a 2041-re elkezdhet öregedni a lakossága és akkor a sokat emlegetett demográfiai osztalék demográfiai katasztrófává válhat.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×