eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

A Covid alatt nem volt akkora a gyógyszerhiány Szlovákiában, mint most

A patikákból főleg köhögés elleni és lázcsillapító gyógyszerek, antibiotikumok és gyulladáscsökkentő készítmények hiányoznak. A szlovák egészségügyi minisztérium szerint a megoldást a gyógyszertárak jelenthetnék, ugyanis ott helyben elkészíthetik a hiánycikknek számító gyógyszereket.

Szlovákiában jelenleg nagyobb a gyógyszerhiány, mint a járvány idején – állítja az ország legnagyobb internetes gyógyszertára, a MojaLekáreň.sk. Amíg a koronavírus-járvány alatt kevés gyógyszerből volt rövid ideig hiány, most sok gyógyszer nincs a polcokon.

Az egészségügyi minisztérium szerint rendkívüli a helyzet, de egyelőre nem kritikus. "A probléma nagy és hosszan tartó. Régóta hiányoznak az érrendszeri megbetegedésekre való gyógyszerek, antibiotikumos szemkenőcsök felnőttek és gyermekek részére, gyulladáscsökkentő készítmények, a száraz köhögésre pedig jelenleg nincs semmi a gyógyszerpiacon" – vázolta fel az aktuális helyzetet Zuzana Ambrušová érsekújvári gyógyszerész.

A magas vérnyomás ellen használt gyógyszerekből is hiány van.

A parameter.sk hírportál szerint több esetben is előfordult, hogy a páciensnek újra meg kellett látogatnia az orvosát, hogy írjon fel új gyógyszert, mivel a régi épp nem volt kapható. A Markíza televízió által megszólaltatott paciensek is találkoztak már hasonló esettel. "Két járást is bejártunk a fiamnak kiírt antibiotikumot keresve, mire a harmadik helyen sikerült beszereznünk a gyógyszert" – mondta egy anyuka.

A szaktárca szerint több tényező is hatással volt a kialakult gyógyszerhiányra, ezek egyike a nyersanyaghiány. Egyrészt a gyógyszercsomagoláshoz használt alumínium, papír és fólia is hiánycikknek számít. Másrészt a gyógyszerek többsége Kínában és Indiában készül, a gyártóknak pedig az elmúlt években jelentősen megnövekedtek a szállítási költségeik. Ez vezetett az ellátás akadozásához, amely az unió szinte összes országára hatással van. A rendszer úgy működik, hogy a gyártók először a legnagyobb piacokra – Franciaországba, Németországba, Spanyolországba, Olaszországba – juttatják el a készítményeiket, és csak ezután jönnek az olyan kisebb piacok, mint például a szlovák.

A minisztérium szerint a rendkívüli helyzetre maguk a gyógyszertárak jelenthetnék a megoldást.

A patikák némelyike ugyanis képes arra, hogy a hiánycikknek számító gyógyszereket helyben elkészítse, ehhez azonban az államnak lazítania kéne a szabályokon. A feladatra alkalmas gyógyszertárból ráadásul kevés van az országban, igaz, a kritikus helyzetekben ez is nagy segítség lehet.

A patikusok szerint csak azt a gyógyszert állíthatják elő helyben, amit receptre írnak fel az orvosok.

A Szlovák Gyógyszerészkamara szerint a problémát az előállítással járó költségek jelentik. "A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden egyes előállított készítményen a gyógyszertár csak pénzt veszít" – mondta Ondrej Sukeľ, a gyógyszerészkamara elnöke. Azt javasolja, hogy az előállított készítmények árazásánál az egészségügyi minisztérium vegye figyelembe az inflációt is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×