eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Liz Truss új brit miniszterelnök és férje, Hugh OLeary a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. bejáratában 2022. szeptember 6-án. II. Erzsébet brit királynő ezen a napon, Boris Johnson miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta Trusst, a Konzervatív Párt új vezetőjét a kormányalakítással. A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56. miniszterelnöke, egyben a harmadik női kormányfő Margaret Thatcher és Theresa May után.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

A rezsiszámlák befagyasztásával kezdhet az új brit miniszterelnök, nem mindenki boldog

Két évre befagyaszthatja az energiaszámlákat az új brit miniszterelnök. Liz Truss lépése kezdetben segítség lehet a megélhetési válság-sújtotta briteknek, de a piacok megrettentek, mert sokba kerülhet az államnak.

A frissen hatalomra került Liz Truss kampányában vonakodott attól, hogy szociális segélyeket ígérjen a lassan több mint háromszorosára ugrott fűtési számlák miatt dühös briteknek. Kiszivárgott anyagok szerint viszont arra készül, hogy két évre – ha nem is csökkenti, de – befagyasztja a háztartási energiatarifákat.

Kérdés, mennyire lesz népszerű az intézkedés a fogyasztók körében – akik közül sokan sztrájkoltak és sztrájkolnak az év során, mert fizetésük egy részét felfalja az infláció.

Akik nem ugrálnak a boldogságtól, azok a közgazdászok, a befektetők és az üzleti világ.

„Korlátlan teher Nagy-Britanniának, amely felett elveszíthetik az ellenőrzést” – így jellemzete az elképzelésről kiszivárgott dokumentumot a Bloomberg. A hírügynökség a lépés körülbelül 230 milliárd eurónak megfelelő összegbe kerülhet a brit adófizetők számára a következő másfél évben.

Truss gyakorlatilag arra tesz ígéretet, hogy bárhol változzon az energiahordozók világpiaci árai (amelyek egyhamar nem valószínű, hogy esni kezdenének), a londoni kormány fizet, mint a katonatiszt, és a saját – pontosabban a köz zsebéből – állja a „rezsifagyasztási szint” feletti részt.

Mindez azért lényeges, mert közben adócsökkentéseket ígért be, azaz azt, hogy az államkassza bevételektől esik el. Truss elképzelése az, hogy a csökkentések viszont felpörgetik a gazdaságot és így folynak majd be a szükséges adóbevételek.

A „rezsifagyasztás” nem tűnik tarthatónak a most következő tél után – közölte a Bloomberggel Josh Buckland volt brit kormánytanácsadó, a Flint Global nevű cég energetikai szakértője. „A kormány egy sor pénzügyi kihívással néz szembe, nem prudens pénzügyi magatartás ilyet vállalni, amikor éveken át magasak maradhatnak az energiaárak" – mondta.

A Bloomberg elemzői azonban nemcsak károgtak, hanem felvázolták azt is, mi lehet, ha bejönne Liz Truss számítása: az infláció nem nőne tovább, egy éven belül „célkeresztbe kerülne” a Bank of England évi 2 százaéékos inflációs célkitűzése, elkerülnék a britek a recessziót és enyhülne a nyomás, hogy a Bank of England 75 bázisponttal emelje a kamatlábat szeptemberben. Viszont később túlmelegedhetne a gazdaság, ami miatt tartósan maradnának a mostani, magasabb kamatlábak.

Martin Lewis, az átlagpolgárok számára ikonikus státusszal rendelkező pénzügyi guru üdvözölte az ötletet, ami „sokakat kisegítene”, de megemlítette: azokat nem, akik Truss esetleges intézkedése előtt már lefixáltatták a szolgáltatóikkal a tarifáikat – arra számítva, hogy a most várható ársapkánál drágább lesz az energia. „Ha ön az elmúlt 14 napban fixálta le a tarifát, még felmondhatja az alkut” – írta a fogyasztóknak a Twitteren.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×