eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Veszélyben a szlovákiai síszezon

A szlovák kormány által meghatározott Covid-automata aránytalanul hátrányosan érinti a gasztronómiai szektort és a turizmust. Annak ellenére, hogy 2,5 millió szlovákiai lakos már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, a számukra ígért kedvezmények eddig elmaradtak, így már a második téli turisztikai szezon is veszélybe kerül – állítja a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség.

Az Idegenforgalmi Szövetség szerint a kormány által meghozott óvintézkedések egyáltalán nincsenek tekintettel a beoltott személyekre. A szövetség állítja, a Heger-kabinet korábban azt ígérte, hogy az új Covid-automata az oltottak számára egyenlő lesz a szabadsággal, viszont a fekete járásokban már nem jutnak semmiféle előnyhöz.

Marek Harbuľák, a szövetség elnöke elsősorban arra figyelmeztetett, hogy az ígéretek ellenére hamarosan 2,5 millió szlovák állampolgár nem veheti majd igénybe Szlovákiában a turisztikai szolgáltatásokat az idei téli szezonban, hiszen e héttől az ország nagy része fekete színre vált. „Négy olyan alapvető szolgáltatást említek meg, melyre a turisták igényt tartanak, ezek pedig a szállás, az étkezés, a wellness és a síelés. Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában és Magyarországon ezek a szolgáltatások minden beoltott személy számára elérhetőek bármilyen jelentősebb korlátozás nélkül. Sajnálatos módon a szlovákiai helyzet teljesen más” – magyarázta Harbuľák, hogy az ígért szabadságot és a turisztikai szolgáltatásokat a szlovák állampolgárok kihasználhatják a szomszédos országokban, miközben a jelenleg érvényben lévő intézkedések már a második hazai téli turisztikai szezont veszélyeztetik.

A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség szerint a gasztronómiai és a turisztikai szektorban tevékenykedő vállalkozók megélhetése egyre nagyobb veszélyben van, így abban bíznak, hogy a kormány az elkövetkezendő napokban módosítja a Covid-automatát. A turizmusból és vendéglátásból élő vállalkozók abban bíznak, hogy az illetékesek nemcsak módosítják a szabályokat, hanem érthetően kommunikálják majd a változásokat. Ellenkező esetben már a második téli szezonról kell lemondaniuk. „Míg nyáron a belföldi nyaralók megmentették az idegenforgalmat, télen megtörténhet, hogy a kevés szlovákiai síelni vágyó is külföldre megy” – ismertette aggályait Darina Bartková, a Liptói Regionális Turisztikai Szervezet igazgatónője. Az Idegenforgalmi Szövetség úgy gondolja, a beoltott személyek előnyben részesítése nem csupán a gazdaságot lendítheti fel, hanem a lakosokat is motiválhatja az oltás felvételére.

A Szlovák Közlekedési és Építésügyi Minisztérium eddig több mint 120 millió eurót fizetett ki a támogatást kérő, több mint 14 ezer idegenforgalmi és vendéglátóipari cégnek és vállalkozónak. A támogatás továbbra is igényelhető. A tárca jelenleg azt elemzi, hogyan segítsen ősszel a koronavírusjárvány idején a vállalkozóknak. Továbbra is érvényes, hogy csak visszamenőlegesen lehet igényelni ezeket a támogatásokat. A tárca idegenforgalmi osztályán bővítették a személyi állományt is, a lehető leggyorsabb ügyintézés érdekében, és folyamatosan tárgyalnak az egyes körzetek idegenforgalmi hivatalaival, a vállalkozókkal, ami által jobban megismerik az egyes régiókat, és minden segítségnyújtási lehetőséget mérlegelnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×