INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

arizona

texas

oklahoma

új-mexikó

Ipari robbanás előtt áll az Egyesült Államok egyik része

Ipari robbanás előtt áll az Egyesült Államok egyik része

A termelés reneszánszának központjává válhatnak a délnyugati államok. Többmilliárdos beruházások keretében acélművek, elektromosautó- és chipgyártó üzemek létesülnek, és az alacsonyabb lakbérek ezekre a helyekre vonzzák a képzett munkaerőt.

„Daruk dolgoznak mindenhol” – idézi a The Wall Street Journal egy vállalati ingatlancég egyik vezetőjét arról, hogy mit tapasztalt az amerikai közép-nyugati államokban.

A lap szerint 2017 és 2020 között Arizona, Texas, Új-Mexikó, Oklahoma és Nevada 100 ezer új munkahelyet hozott létre, ami az időszakban megjelent új állások 30 százalékát adta. Most továbbiak jöhetnek, mivel ezek az államok adókedvezményekkel, az olcsóbb lakhatási költségekkel és hatalmas területeikkel csábítják magukhoz a cégeket és a képzett dolgozókat.

Az egyik ilyen vállalat a Lucid Motors nevű elektromosautó-startup, amely 700 milliós gyárat épít Arizonában. Szintén Arizonát választotta egy 12 milliárd dollárba kerülő új gyár otthonának egy tajvani félvezetőgyártó, amely a tavalyi év legnagyobb amerikai beruházásával hoz létre 1600 munkahelyet. Az Intel chipgyártó is Arizonában és Új-Mexikóban terjeszkedik, épít vagy bővít üzemeket. A Tesla pedig Texasban nyit meg egy új összeszerelő-üzemet.

Bár ezekben a gyárakban magasfokú az automatizáció szintje, és ezért kevesebb munkásra van szükség,

nagy a kereslet a magasan képzett dolgozókra, akik a hagyományos szakmunkásokénál magasabb fizetésekre is számíthatnak.

De még az acélmunkásokat is zsíros állások csábítják. A Steel Dynamics nevű cég például a texasi Sintonban nyitja meg a régióban legnagyobb üzemét. Míg a helyi átlagkereset eddig évi 30 ezer dollár volt, az új dolgozókat 80-100 ezer dolláros fizetésekkel csábítják. Ennek nyomán az eddig 5 és félezres lakosságú városban beindultak a lakásépítések és várakozások szerint a település lakóinak száma hamarosan a duplájára ugrik.

A cégek délnyugati expanzióját segítik a különböző helyi adókedvezmények és az, hogy a helyi oktatási ágazat is ráállt az ipari igények kiszolgálására. A Lucid autógyár egy helyi szakmunkásképzővel együttműködve formálja úgy a tananyagot, hogy az iskolából kikerülők el tudjanak nála helyezkedni, de az állam távolabbi városaiból is próbál munkásokat felvenni.

Az arizonai állami egyetemen közben tavaly már 20 ezer diák tanult a mérnöki karokon, szemben 2013-mal, amikor még csak kevesebb mint 10 ezer diákjuk volt.

Texasban, ahol nincs személyi jövedelemadó, a helyi önkormányzatok széleskörű adókedvezményeket adnak az odatelepülő új cégeknek, vagy elengedik az ingatlanadót.

Nevada forgalmi-, ingatlan- és vállalatiadó-kedvezményekkel csábítja a vállalatokat, és így érte el, hogy Kalifornia mellett az államban hozzon létre új gyárat az iparágban a legnagyobb, precíziós eszközöket előállító Haas Automation nevű cég. További előny a dolgozóknak, hogy a lakbér egyharmadával kevesebb pénzből jön ki, mint a vállalat kaliforniai központjában, Oxnardban.

A 20 éve példátlan aszály miatt az ipari boom ugyanakkor nagy nyomást jelenthet a régió vízellátására, és ezért a cégeknek megoldást kell majd találniuk a vízkészletek menedzselésére – írja az amerikai üzleti lap.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Példátlan ipari boom van kibontakozóban az amerikai közép-nyugaton SZVETNIK
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018