eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin
Katonák 500 koronavírus-fertőzött ellátásra alkalmas tábori kórházat alakítanak ki egy rendezvénycsarnokban Prága egyik elővárosában 2020. október 22-én. Csehországban gyorsan emelkedik a fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma is, ezért a kormány újabb óvintézkedéseket vezetett be, amelyek szinte megbénították az országot.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Csehül állnak a csehek a vírussal

Egyelőre hatástalannak tűnnek az idáig bevezetett szigorítások Csehországban, ahol rohamos tempóval terjed a koronavírus. A kormányzati intézkedések fő célja, hogy megakadályozzák az egészségügyi rendszer összeomlását. A példamutatás terén sem állnak jól a csehek: távozásra kényszerül a mindössze egy hónapja kinevezett egészségügyi miniszter, miután rajtakapták, hogy maszk nélkül tárgyalt egy olyan vendéglőben, amelynek egyébként zárva kellett volna tartania.

A hétvégén újabb negatív rekordok dőltek meg Csehországban. Szombaton 15 252 új igazolt koronavírus fertőzést jelentettek – ami az eddigi legnagyobb esetszám a járvány kirobbanása óta –, vasárnap pedig 12 472 újonnan diagnosztizált esetről szóltak a hírek, ez utóbbi a duplája az egy héttel korábban beazonosítottnak (igaz, a legfrissebb adatt már csak 7300-ról szól). A múlt héten a napi elhalálozások átlagos száma már meghaladta a százat. Összességében a betegségben elhunytak száma túllépte a kétezret (az elmúlt 24 óráben 124-en haltak meg). A napi laboratóriumi tesztek száma mostanra átlépte a 45 ezret.

A kormány fokozatosan új óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére, amely a hivatalos beismerés szerint is már gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjed az egész országban.

A helyzet olyannyira súlyos, hogy az egészségügyi rendszer összeomlásával fenyeget.

Jelenleg több mint 5 200 beteg szorul kórházi ellátásra, a kórházi ágyak azonban mind foglaltak. A fertőzés által egyik leginkább sújtott Kelet-Morvaországban kritikus a helyzet. A zlíni Tomáš Baťa kórház mentőorvosa elmondta, ott tartanak, hogy el kell dönteniük, ki az, akit kórházba szállítanak, és ki az, akit nem. A Zlínhez közeli Brünnben egy 300 férőhelyes tábori kórház felépítésével igyekeznek orvosolni a helyzetet. Hasonló lépésre van szükség a fővárosban, Prágában is, ahol 500 ágyas tábori kórházat építenek.

A kormány a járvány leküzdése érdekében segítséget kért az Európai Uniótól és a NATO-tól. A két szövetség katonai egészségügyi személyzettel segíti majd Csehországot. A külföldi katonai egészségügyisek – összesen legfeljebb 300 személy – három hónapig dolgozhatnának Csehországban. Az Egyesült Államok a Nemzeti Gárda 28 olyan orvosát és egészségügyi alkalmazottját küldi Prágába, akiknek már konkrét tapasztalataik vannak a Covid-19-es betegség kezelésével. Andrej Babiš kormányfő bejelentette, hogy az Európai Bizottság saját tartalékaiból 30 lélegeztetőgépet küld Prágába, Magyarországról pedig 150 lélegeztetőgép érkezik az országba.

A cseh helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy hónap elteltével valószínűleg ismét váltás lesz az egészségügyi tárca élén. Roman Prymula egészségügyi minisztert ugyanis távozásra szólították fel, miután a sajtó rajtakapta, hogy egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével. Ez önmagában még nem lett volna főben járó bűn,

de a miniszter nem viselt szájmaszkot, ami kötelező lett volna, a vendéglő pedig annak ellenére fogadta a politikusokat, hogy zárva kellett volna tartania.

Roman Prymula szeptember 21-től töltötte be az egészségügyi miniszter tisztségét, miután elődje, Adam Vojtěch lemondott. Andrej Babiš miniszterelnök felszólította a tárcavezetőt, hogy mondjon le, mert máskülönben ő hívja vissza tisztségéből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×