eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Távozásra szólították fel a cseh egészségügyi minisztert egy szabályszegés miatt

Roman Prymula cseh egészségügyi minisztert a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével.

Az érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányrendelet szerint a vendéglőknek zárva kell tartaniuk. A találkozóról készült fotókat a Blesk címü bulvárlap pénteki kiadásában hozta nyilvánosságra. Prymula ráadásul arcmaszkot sem viselt, amikor kijött a vendéglőből és beszállt szolgálati autójába.

Jan Hamácek belügyminiszter, a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, valamint az ellenzéki pártok vezetöi azonnal követelni kezdték Prymula távozását az egészségügyi miniszteri tisztségéből. Prymula párton kívüli politikus, de tisztségébe az ANO jelölte. Hamácek szerint Prymula a kormányrendelet megszegésével hiteltelenné vált, és nem maradhat posztján.

Andrej Babis szintén felszólította Prymulát: mondjon le, mert máskülönben ő hívja vissza tisztségéből. A kormányfő szerint Prymula a találkozóval súlyos hibát vétett.

"Ha az emberektől azt kérjük, hogy tartsák be a szabályokat, (...) akkor nekünk kell jó példával előljárnunk. Ilyen hibát nem lehet megbocsátani" - jelentette ki Babis.

"A miniszter viselkedése (...) sokkoló, katasztrofális és megbocsáthatatlan" - szögezte le Babis. A miniszterelnök délután találkozik Milos Zeman államfővel, hogy megvitassa vele a kialakult helyzetet. Babis reméli, hogy Prymula utódját rövidesen sikerül megtalálni, és ő már részt tud venni a hétfői kormányülésen. Roman Prymula szeptember 21-től töltötte be az egészségügyi miniszter tisztségét, miután elődje, Adam Vojtech lemondott. Vojtech visszatérését a tárca élére Babis kizárta.

Frissítés: Prymula a botrány kirobbanása óta interjút adott egy cseh lapnak, melyben azt mondta: nem gondolja, hogy óriási hibát követett el, de ha a közvélemény ezt akarja, lemond - írta a hvg.hu.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×