INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

eu

költségvetés 2021-2027

szlovákia

közös agrárpolitika

kohéziós forrás

Pellegrini: harcolni fogunk a kohéziós pénzek csökkentése ellen

Pellegrini: harcolni fogunk a kohéziós pénzek csökkentése ellen

Nehéz és kemény tárgyalásokra kell számítani az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről az állam-, illetve kormányfők csütörtökre összehívott rendkívüli tanácskozásán. Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a rugalmasságot tartja az egyik legfontosabb szempontnak a költségvetésben, és leszögezte: harcolni fog a kohéziós pénzek csökkentése ellen.

Néhány óráig, de diplomaták szerint akár néhány napig is eltarthat az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli tanácskozása, melynek egyetlenegy programpontja a 2021-2027-es időszakra vonatkozó költségvetés megtárgyalása. Az eddig napvilágot látott információk szerint a legtöbb tagállam nem elégedett az ismertetett tervezettel.

„A javaslatot néhány ország hangzatos kritikával fogadta, néhányan ugyanakkor elismerően nyilatkoztak, és azt mondták, hogy bizonyos szempontból előrelépés a költségvetés tervezete” – fogalmazott František Ružička, a szlovák külügyminisztérium államtitkára.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő három pontban fogalmazta meg, hogy milyen alapvető prioritásokat kellene tartalmaznia az új uniós büdzsének.

  • Ezek egyike a rugalmasság, vagyis annak lehetősége, hogy a tagállamok rugalmasan reagáljanak a nemzeti és az európai politikák jelenlegi finanszírozási igényeire.
  • A második fontos szempont a közös agrárpolitika, mert Pozsony szeretné csökkenteni a mezőgazdasági termelők hozzájárulásainak különbségeit az Európai Unió különböző részein.
  • A harmadik pedig a kohéziós politika, amely a regionális különbségek csökkentésének nagyon hatékony eszközeként szolgál. A szlovák kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a kohéziós politikában nem szabad a valóságtól elszakadt döntéseket hozni.

„A valóság az, hogy az unió régi és új tagjai között továbbra is nagy fejlődésbeli különbségek vannak, ezeket csak a támogatások folytatásával lehet eltüntetni, ezért harcolni fogunk a kohéziós pénzek csökkentése ellen” – jelentette ki Pellegrini.

A szlovák miniszterelnök egy televíziós kampányvita miatt csak éjjel érkezik meg a brüsszeli tárgyalásra, de feltételezi, hogy a folyamat akár több napig is elhúzódhat majd, hiszen a költségvetési téma mindig érzékeny. Távolléte alatt a felkérésére Andrej Babiš cseh miniszterelnök képviseli Szlovákiát.

Pellegrini hangsúlyozta: Szlovákia álláspontja változatlan – vagyis tisztában van azzal, hogy az Egyesült Királyság távozásával pótolni kell a hiányzó pénzt, ezért

Szlovákia kész nagyobb összeggel hozzájárulni a költségvetéshez, ugyanakkor nem tartja elfogadhatónak, hogy kevesebb európai támogatás érkezzen az országba.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Peter Pellegrini az EU-s költségvetési tervezetről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018