eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Kiszabadult Franciaországban az első bebörtönzött dzsihadista

Flavien Moreau volt az első olyan radikális iszlamista, akit terrorizmus miatt ítéltek börtönbüntetésre. Idén várhatóan további negyven, terroristajellegű bűncselekmény miatt elítélt személy kerül szabadlábra, miközben a francia kormány a Szíriában fogvatartott, francia állampolgárságú dzsihadista hazatelepítését fontolgatja.

A 32 éves Flavien Moreau-t egy francia bíróság ítélte hét év börtönbüntetésre 2014-ben, amiért egy radikális iszlámista fegyveres csoport tagjaként részt vett a szíriai harcokban. Az eredetileg dél-koreai származású, francia szülők által kisgyerekként örökbefogadott Moreau baráti körén keresztül tért át az iszlám hitre, majd radikalizálódott.

Az őt ismerő börtönőrök szerint a most szabadult elítélt radikalizmusa hét év alatt nemhogy gyengult volna, sokkal inkább megerősödött. Az utolsó egy évet elkülönített részlegben töltötte le.

Szabadulását követően a bíróság szigorú adminisztratív felügyelet alá helyezte, ami azt jelenti, hogy naponta kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen, nem hagyhatja elé lakóhelyét és nem érintkezhet bizonyos személyekkel. Sokak számára persze kérdés, hogy ezeket az előírásokat sikerül-e betartatni Flavien Moreau-val.

A dzsihadista szabadulása természetesen komoly médiafigyelmet kapott, és az ügy kapcsán a közvélemény arról is értesülhetett, hogy idén további negyven olyan személy szabadul a börtönből, akiket „terrorista jellegű bűncselekmények” miatt ítéltek el.

Ez a büntetőjogi kategória meglehetősen tág, így a 2020-ban szabadulók nem föltétlenül dzsihadisták, azaz iszlám harcosok, hanem olyan személyek, akik valamilyen módon segítették a terrorizmust.

Egy szakember ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy további félezer olyan rab van a francia börtönökben, akiket terrorizmussal kapcsolatos ügyek miatt ítéltek el, köztük dzsihadisták, akinek a jelentős része két éven belül szabadulhat, és kevés az esélye annak, hogy megváltozott volna a gondolkodásuk a radikális iszlámmal kapcsolatban.

A már említett dzsihadista szabadulásával csaknem egyidőben a francia igazságügyi miniszter bejelentette: a kormány gondolkodik azon, hogy hazatelepíti a szíriai kurdok által fogvatartott francia harcosokat és gyermekeiket, hogy hazai földön állítsák őket bíróság elé. Becslések szerint mintegy kétszáz felnőttről, valamint háromszáz gyermekről van szó.

A kormány eddigi álláspontja az volt, hogy ezeknek a harcosoknak Szíriában és Irakban kell bíróság elé állniuk. A török kormányerők szíriai beavatkozása nyomán azonban egyes információk szerint több francia dzsihadista megszökött.

Az igazságügyi miniszter szerint jobb elítélni őket Franciaországban, minthogy szabadlábon legyenek „valahol a természetben”. Az ügy azonban rendkívül kényes, a francia közvélemény többsége ellenzi a terroristák hazatérését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×