eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Tony Appleton városi kikiáltó közhírré teszi a brit trónörökös negyedik unokájának a világra jöttét a windsori kastélyban 2019. május 6-án, miután Harry sussexi hercegnek, a brit trónörökös másodszülött fiának és feleségének, Meghan sussexi hercegnőnek fiúgyermeke született.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Találgatások és tippek az új királyi sarj nevére

Nagy-Britanniában megindult a találgatás a legújabb királyi újszülött nevéről és már fogadni is lehet rá. Harry herceg és amerikai felesége, Meghan Markle kisfiának világrajöttét maga a büszke apa jelentette be, de egyelőre nem tudni, hogy hívják majd a királyi család legújabb tagját.

Nem tudni, hogy Meghan és Harry fiúra számított-e, de annyi világos volt: nem akarták előre tudni gyermekük nemét. Most, hogy kiderült, fiuk született, már bizonyosan lekerül a potenciális nevek listájáról a Diana és az Allegra. A fogadóirodák az Arthur, Alexander, Fülöp és Oliver neveket kezdték el emlegetni. Az ifjú szülők ugyanis nem döntötték el előre, hogyan is hívják majd az új királyi sarjat.

Esélyes még az Albert – az eddigi legnépszerűbb angol királyi név -, a James és az Alfréd. Sőt, felkerült a listára a Nagy-Britanniában manapság nem túl népszerű Donald is – 1:1000-hez odds-cal.

Annyit tudni, hogy a királyi baba valószínűleg megkapja a Dumbarton grófja címet és a Mountbatten-Windsor vezetéknevet használja majd, a királynő és férje 1960-as döntése alapján.

Az új királyi családtag világra jöttét maga a boldog és büszke apa, Harry herceg jelentette be a médiának és azt mondta: az anyuka, azaz Meghan Markle és a csecsemő jól vannak, ő büszke a feleségére, és a baba „ennivaló”.

Windsor, 2019. május 6.
"Fiú lett!" feliratú tábla a windsori Harry herceg söröző előtt. MTI/EPA/Will Oliver

A kisfiú, az angol királyi család lehetséges uralkodói között az első angol-amerikai gyerek, Windsorban született. Hetedik lesz az örökösödési rangsorban. Az Erzsébet királynő ottani kastélyáról híres városban tömegek gyűltek össze az utcákon és pezsgővel ünnepeltek.

Harry herceg azt is elmondta, hogy fia a tervezettnél kicsit később jött a világra, és két nap múlva újabb bejelentéssel szolgál, „hogy mindenki láthassa a babát”.

Rákérdeztek nála, hogy „apás szülés” volt-e a mostani, de kitérő választ adott. Azt viszont elmondta, hogy

nagyon büszke a feleségére, és fel sem tudja fogni, hogy a nők min képesek keresztülmenni.

Közben Londonban, a királyi rezidencia, a Buckingham palota előtt egy bekeretezett értesítőt állítottak ki az királyi gyermek érkezéséről. A palota sajtószolgálata pedig közölte: „a királynő, férje, az edinburgh-i herceg, Károly walesi herceg és felesége, Kamilla, cambridge-i hercegnő és mások boldogan fogadták a hírt”.

Harry bátyja, Vilmos és felesége, Katalin az Instagramon tették közzé reakciójukat és jókívánságaikat. Az utóbbi hónapokban többször lehetett hallani arról, hogy az angol királyi családba beházasodott Meghan nem jön ki jól Katalinnal.

Az újszülött, aki II. Erzsébet királynő nyolcadik dédunokája, azért is különleges, mert automatikusan kettős állampolgár lett, így az Egyesült Államokban is büszkék érkezésére. Meghan édesanyja, Doria Windsorba utazott, hogy a lányával legyen, apja a távolból gratulált. Üdvözletét küldte a Twitteren Michelle Obama volt First Lady is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×