eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Az egyházak nem mentek el a keresztényüldözésről szóló kiállítás megnyitójára

Münchenben, a magyar főkonzulátus kultúrtermében kiállítás nyílt a keresztények üldözéséről a Közel-Keleten. A jövő hónap közepéig megtekinthető kiállítás megrendezésében a bajorországi kormánypárthoz, a Keresztényszociális Unióhoz, a CSU-hoz közel álló Hanns-Seidel Alapitvány is fontos szerepet játszott.

A kiállítást megnyitó beszédében Johannes Singhammer, a német törvényhozás korábbi alelnöke, hangsúlyozta, hogy világviszonylatban a legnagyobb méretű üldözést a keresztények szenvedik el. A Közel-Kelet polgárháború sújtotta térségében, de Afrika és Ázsia több országában is naponta átlagosan tíz embert ölnek meg keresztény hitük miatt.

Mint Johannes Singhammer elmondta, ez a téma alig szerepel a nemzetközi médiában, így a német hírközlő szervek is csak elszórva tesznek említést a kiváltképpen muszlim országokban történő keresztényüldözésről. Feltehetően ezzel függhet össze, hogy az egyéni sorsok és a kulturális örökség pusztulását bemutató tárlat megrendezése elől valamennyi müncheni kiállítóterem elzárkózott. Elutasító válaszukban azzal érveltek, hogy semmi esetre sem akarják megsérteni a bajor földön élő muszlimok érzékenységét.

Feltűnő volt az is, hogy a megnyitóra meghívott katolikus és protestáns egyházi személyiségek sem jöttek el, de nem is képviseltették magukat.

Jól értesült források szerint a katolikus és a protestáns felekezeti vezetők attól tartanak, hogy egy ilyen jellegű kiállítás esetleg hátrányosan érinti az iszlám hitűek integrálására kezdett állami és polgári szintű erőfeszítéseket. Holott, mint a Hanns-Seidel-Alapítvány nevében felszólaló Wolfgang Krug kifejtette, még Németországban is, a Sziriából vagy Irakból érkezett muszlimok a menekült-otthonokban gyakran támadnak rá keresztény migránsokra.

A Washingtont, New Yorkot és Rómát is megjárt vándorkiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum kurátorai fényképekből, tárgyakból valamint hivatalos statisztikákból állították össze, ezeket közvetlenül olyan személyektől és egyházi intézményektől kapták, amelyek magukon tapasztalták a rombolás és pusztítás nyomait.

A kiállításról távozóban a látogatón az a benyomás lesz úrrá, hogy a nyugati kultúra keresztény gyökerei a Közel-Keleten dúló fegyveres összetűzések hatására lassan teljesen elhalnak, és ez súlyos csapást mér az egyetemes emberi civilizációra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×