eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Moszkva, 2018. április 8.Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai ortodox Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott húsvéti liturgián 2018. április 8-án. Az ortodox keresztény egyházak idén április 8-án ünneplik a húsvétvasárnapot. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: Szergej Ilnyickij

Élő adásban izzadhatott az orosz politikai elit

Szürreális megjegyzéseket is hallhatott a nagyvilág az orosz elnöktől szokásos éves telefonos kérdezz-felelek műsorában.

A 3. világháborúról, az amerikai védővámokról és még a MeToo-mozgalomról is szót ejtett Vlagyimir Putyin szokásos éves betelefonálós fellépésében. Az orosz elnök a szankciók sújtotta ország gazdasági fejlődéséről is beszélt, elégedetten beszélt az infláció és a befektetések alakulásáról.

„Az, hogy a 3. világháború véget vethet a jelenlegi civilizációnak, vissza kéne hogy tartson bennünket a veszélyes lépésektől a nemzetközi porondon. Partnereinknek rá kell jönniük, hogy módszereik hatástalanok, ártanak mindenkinek és figyelembe kell venniük Oroszország érdekeit” – fejtegette Vlagyimir Putyin. Einsteint idézve megjegyezte azt is:

a IV. Világháborút már botokkal és kövekkel vívják majd, utalva arra, hogy szerinte elpusztulhat a civilizáció.

Hozzátette, hogy mindig védeni fogják az orosz érdekeket, „de nem huligán módjára”, hanem „kompromisszumra törekszenek”. Az elnök szerint a Nyugat azért sújtja szankciókkal országát, mert saját fejlődését és külpolitikáját fenyegető versenytársnak tartja.

Putyin ezúttal nem válogatott publikummal, hanem a miniszterekkel és régiós kormányzókkal szembeni színpadon fogadta a betelefonálók kérdéseit a négy és fél órás élő műsorban.

Mint egyes kommentátorok megjegyezték,

mindez a régi időket idézte: a cár megfegyelmezi a hatalommal visszaélő bojárokat. A magasrangú vezetők élőben izzadhattak, hogy mikor kerül rájuk a sor.

Amikor egy család azt panaszolta, hogy nem kapta meg a jogosan neki járó földet, Vlagyimir Putyin rászólt az illetékes kormányzóra, hogy intézze el. Amikor egy romos kórház került szóba, az elnök megdorgálta a kormányzót és az illetékes minisztert. Volt aki egy vidéki iskola bezárását sérelmezte – az elnök megváltoztatta a döntést, máskor ígéretet tett a közepes létszámú családoknak, hogy nekik is jár majd a jelzáloghitel-kedvezmény.

Vlagyimir Putyin külpolitikai kérdésekben nem bizonyult ilyen engedékenynek.

Ismét elutasította például a brit vádat, amely szerint a hozzájuk átállt és a NATO-országoknak információkat szolgáltató Szergej Szkripalj volt hírszerzőt és lányát orosz katonai vegyi fegyverrel mérgezték volna meg.

A katonai idegméreg szinte azonnal végzett volna velük, akkor miért nem haltak meg? – tette fel a kérdést.

Meglepő módon Bassár al-Aszad szíriai elnökhöz hasonlította Petro Porosenko ukrán kormányfőt, akit figyelmeztetett, hogy Ukrajna tartózkodjon a provokációktól az Oroszországban jövő héten induló foci-vb idején.

Azt is közölte, hogy nem tervezi a kivonulást Szíriából, mert:

„nem lehet összehasonlítani a hadgyakorlatokat a harctéri tapasztalattal”.

Meglepő módon elég kritikus kérdéseket is kapott Vlagyimir Putyin:

„Hogyhogy van pénzünk fegyverekre, de az embereknek nem jut?” „Olyan régóta van hatalmon, mi van itt, monarchia?” „Ha a banán olcsóbb, mint az alma, akkor banánköztársaság vagyunk?”

Ezek azonban csak szöveg formájában futottak át a képernyőn és a műsorvezetők nem tették fel neki, így nem is válaszolta meg azokat az orosz elnök.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×