eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Korlátozza a politikusok válaszadási jogát a szlovák médiatörvény

A jövőben enyhül Szlovákiában a Fico-kormány idején elfogadott sajtótörvény szigora. A módosítás korlátozza majd a politikusok válaszadási jogát.

A sokat vitatott és nagy felháborodást kiváltó sajtótörvény módosításának főbb pontjait Daniel Krajcer kulturális miniszter ismertette. A javaslat szerint korlátozzák a közszereplők válaszadási jogát a médiában. A politikusok és a köztisztviselők abban az esetben nem élhetnek majd a válaszadás lehetőségével, ha a sérelmezett kijelentés a közfeladatuk ellátásával kapcsolatos.

Magánszemélyként továbbra is kérhetik, hogy reagálhassanak a jogaikat sértő hírekre, írásokra.

A miniszter szerint a magánszemélyként kért válaszadási lehetőség alkotmányos jog, amelytől a közszereplőket sem szabad megfosztani.

Korábban az átlagpolgárok, a cégek és a politikusok is csak akkor kérhettek helyreigazítást az újságoktól, lapoktól és hírügynökségektől, ha hamis információkról volt szó. A Fico-kormány idején, 2008 júniusában elfogadott sajtótörvény biztosította, hogy az érintettek válaszát a médiának igaz állításokat tartalmazó cikkek esetében is kötelező közölnie.

A jelenlegi törvény kiváltotta a kiadók, az ellenzék és a nemzetközi szervezetek tiltakozását; mindannyian attól tartottak, hogy veszélybe kerül a sajtószabadság. A napilapok annak idején - címoldalaikon - kétszer is tiltakoztak a jogszabály ellen.

A kulturális minisztérium törvénymódosító javaslatát most tárcaközi egyeztetésre bocsátják, és a tervezett változtatások várhatóan jövő júniustól lépnek hatályba, de csak akkor, ha azokat a parlament és az államfő is elfogadja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×