INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

zika

mutáció

kitörés

Rio de Janeiro, 2016. február 12.Egy kóros kisfejűséggel született egy hónapos kislány, Manuelly Araujo da Cruz Rio de Janeiróban 2016. február 11-én. Az édesanya várandósságának harmadik hónapjában fertőződött meg a zikavírussal, és feltehetőleg ez idézte elő a csecsemőben a mikrokefáliát. (MTI/EPA/Antonio Lacerda)

Egyetlen mutáció kell, és újabb veszélyes vírus szakad a nyakunkba

Infostart

Kutatók szerint nagyon nagy esélye van annak, hogy a közlejövőben zikajárvány alakul ki. Igazából egy lépésre van tőle a vírus.

A vírus 2016-ban globális egészségügyi vészhelyzetet alakított ki: gyermekek ezrei születtek agykárosodással azt követően, hogy édesanyjuk állapotossága alatt kapta el a fertőzést. Amerikai kutatók szerint most is oda kell figyelnünk rá, mivel a vírus könnyen fertőzőbb változhat és kitörés jöhet lére a BBC cikke szerint.

A La Jolla Institute for Immunology kutatása szerint ez fertőzőbbé teheti a vírust, amely így olyan területeken is újra tarolhat, amelyek már immunisnak hitték magukat azzal szemben. Szakértők szerint bár teoretikus megállapításokról van szó, azokat mindenképp érdemes figyelembe venni – az eredmények arra is felhívják a figyelmet, hogy nem a koronavírus az egyetlen figyelmet érdemlő vírus.

Nincs rá gyógymód

A zika az Aedes szúnyogok csípésével terjed. A szúnyogfaj az amerikai kontinenseken – kivéve Kanada és az USA, ahol túl hűvös az éghajlat túlélésükhöz – és Ázsiában elterjedt. A legtöbbek számára enyhe a fertőzés, a magzatok fejlődését azonban katasztrofálisan befolyásolja. Ha egy állapotos nő kapja el a megbetegedést, az mikrokefáliát vagy az agyi szövetek károsodását okozhatja a magzatban.

A vírus szexuális úton is terjed, halált keveseknél okoz, ugyanakkor

nagyon sok a tünetmentes eset.

Ízületi fájdalom, láz és kiütések jelentkezhetnek az érintetteknél. Gyógymód nincs a zikára, ezért a megelőzés került fókuszba: jelenleg is zajlik a munka a zika elleni oltás elkészítésén.

A mutáció gyorsan végbemehet

A friss kutatásban sejtek és élő egerek segítségével rekonstruálták, mi történik, amikor a zika ide-oda közlekedik szúnyogok és emberek között. A folyamat során kis genetikai változások következtek be, és a zika olyan állatokat is képes volt megfertőzni, amelyek keresztimmunitással rendelkeztek korábbi dengue-láz fertőzés miatt. Sujan Shresta vezető kutató szerint ezek a problémák a való életben is bekövetkeztetnek.

"A kutatás időszerű emlékeztető arra, hogy a mutáció nagyon sok vírus közös jellemzője.

Ez a munka megmutatja, milyen gyorsan jöhet létre egy vírus genomszekvenciájának egyetlen betűnyi változása,

és hogy ez milyen erőteljes hatással lehet a vírus fertőzési képességére" – mondta Jonathan Ball professzor, a Nottinghami Egyetem vírusszakértője.

A korábbi fertőzés adhat némi immunitást

A kutatás kapcsán kiemelik azt is, hogy laborkísérletekről van szó, melyeknek megvannak a maguk limitjei, és a korábbi zikafertőzések valamilyen mértékű védettséget jelenthetnek, ahogyan az a koronavírus esetében is igaz.

Nyitókép: ANTONIO LACERDA
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018