eur:
394.12
usd:
365.74
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Rio de Janeiro, 2016. február 12.Egy kóros kisfejűséggel született egy hónapos kislány, Manuelly Araujo da Cruz Rio de Janeiróban 2016. február 11-én. Az édesanya várandósságának harmadik hónapjában fertőződött meg a zikavírussal, és feltehetőleg ez idézte elő a csecsemőben a mikrokefáliát. (MTI/EPA/Antonio Lacerda)
Nyitókép: ANTONIO LACERDA

Egyetlen mutáció kell, és újabb veszélyes vírus szakad a nyakunkba

Kutatók szerint nagyon nagy esélye van annak, hogy a közlejövőben zikajárvány alakul ki. Igazából egy lépésre van tőle a vírus.

A vírus 2016-ban globális egészségügyi vészhelyzetet alakított ki: gyermekek ezrei születtek agykárosodással azt követően, hogy édesanyjuk állapotossága alatt kapta el a fertőzést. Amerikai kutatók szerint most is oda kell figyelnünk rá, mivel a vírus könnyen fertőzőbb változhat és kitörés jöhet lére a BBC cikke szerint.

A La Jolla Institute for Immunology kutatása szerint ez fertőzőbbé teheti a vírust, amely így olyan területeken is újra tarolhat, amelyek már immunisnak hitték magukat azzal szemben. Szakértők szerint bár teoretikus megállapításokról van szó, azokat mindenképp érdemes figyelembe venni – az eredmények arra is felhívják a figyelmet, hogy nem a koronavírus az egyetlen figyelmet érdemlő vírus.

Nincs rá gyógymód

A zika az Aedes szúnyogok csípésével terjed. A szúnyogfaj az amerikai kontinenseken – kivéve Kanada és az USA, ahol túl hűvös az éghajlat túlélésükhöz – és Ázsiában elterjedt. A legtöbbek számára enyhe a fertőzés, a magzatok fejlődését azonban katasztrofálisan befolyásolja. Ha egy állapotos nő kapja el a megbetegedést, az mikrokefáliát vagy az agyi szövetek károsodását okozhatja a magzatban.

A vírus szexuális úton is terjed, halált keveseknél okoz, ugyanakkor

nagyon sok a tünetmentes eset.

Ízületi fájdalom, láz és kiütések jelentkezhetnek az érintetteknél. Gyógymód nincs a zikára, ezért a megelőzés került fókuszba: jelenleg is zajlik a munka a zika elleni oltás elkészítésén.

A mutáció gyorsan végbemehet

A friss kutatásban sejtek és élő egerek segítségével rekonstruálták, mi történik, amikor a zika ide-oda közlekedik szúnyogok és emberek között. A folyamat során kis genetikai változások következtek be, és a zika olyan állatokat is képes volt megfertőzni, amelyek keresztimmunitással rendelkeztek korábbi dengue-láz fertőzés miatt. Sujan Shresta vezető kutató szerint ezek a problémák a való életben is bekövetkeztetnek.

"A kutatás időszerű emlékeztető arra, hogy a mutáció nagyon sok vírus közös jellemzője.

Ez a munka megmutatja, milyen gyorsan jöhet létre egy vírus genomszekvenciájának egyetlen betűnyi változása,

és hogy ez milyen erőteljes hatással lehet a vírus fertőzési képességére" – mondta Jonathan Ball professzor, a Nottinghami Egyetem vírusszakértője.

A korábbi fertőzés adhat némi immunitást

A kutatás kapcsán kiemelik azt is, hogy laborkísérletekről van szó, melyeknek megvannak a maguk limitjei, és a korábbi zikafertőzések valamilyen mértékű védettséget jelenthetnek, ahogyan az a koronavírus esetében is igaz.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×